Avanza, skuldränta och deklaration
Sök:

Avanza, skuldränta och deklaration

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av ML

ställde för sedan frågan: Avanza, skuldränta och deklaration

Jag var nybörjare och skapade ett ISK hos Avanza 2018.   Jag fick betala skuldränta eftersom jag överförde pengar för sent när jag köpte fonden.   Däremot skuldräntan fanns inte i inkomstdeklarationen 1.  Jag frågade Avanza men jag fick svaret att det inte fanns möjligt att rapportera den här skuldräntan?!

Är det betyder att jag kan avdrag själv när jag deklarerar mig?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har du som nybörjare kontokredit på ditt ISK (!), eller hur kan du ha köpt fonder utan att ha haft likvider på kontot?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tyvärr, jag förstod inte riktig varför fick jag betala räntan.   Jag har inte kredit – Cash in cash out.

Jag trodde att det handlade om när jag bytte fonden/sålde aktie.  Det fanns försäljningsdag och likviddag som jag missade att googla vad betyder orden.  Då blir ”overdraft” i ISK.

En dag när jag loggar in i ISK och det stod ”skuldränta” i transaktioner.  Då betalade jag beloppet.  Både deklaration underlag och inkomstdeklaration 1 fanns inte beloppet.

Jag lär mig från mitt misstag men Avanza rapporterar inte till SKV fastän skuldräntan från kunder är inkomst till företaget.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du var alltså övertrasserad. Kontot stod på minus, och du hade ingen kredit och får därmed betala ranta. Jag misstänker att beloppet var så marginellt, att Avanza inte har bemödat sig om att rapportera till Skatteverket. De flesta banker rapporterar exempelvis inga intäktsräntor under 100 kronor.

Du kan givetvis yrka avdrag för beloppet ändå.

Känner du dig osäker, så kontakta Avanzas kundtjänst.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Nestor! Tack för svaret.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-25 klockan 10:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.