Avanza Superlånet - har jag förstått rätt?
Sök:

Avanza Superlånet – har jag förstått rätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Indexpatronen

ställde för sedan frågan: Avanza Superlånet – har jag förstått rätt?

Hej på er!

Jag måste fråga er en sak för jag hittar inget svar hos Avanza.

Avanza Global ingår i Superlånet och det står att belåningsgraden är 80% på den fonden.

Om jag har 10 000:- i fonden på ett ISK, innebär det att jag kan låna 8 000:- till 0% i ränta via Superlånet och således ha 18 000:- investerade utan kostnad?

Det jag inte är med på är amorteringen; ska inte lånet amorteras någon gång? Att jag måste betala räntan månadsvis är jag med på (nu är den ju 0%, men ändå), men amorteringen borde väl också göras löpande. Annars är det ju bara att investera upp till max 50 000:- i belåning. Jag har lååång sparhorisont.

Jag är medveten om riskerna, så det behöver vi inte ta upp.

Tack på förhand,

Indexpatronen

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

0% ränta-lånet gäller endast upp till 10% av de utvalda fonderna.

mellan 10% och 26% belåning blir det (för mig) 1.44% ränta (på hela lånet!)

mellan 26% och 52% belåning blir det 2.16% ränta på hela lånet.

mellan 52% och upp till 80% (om man t.ex. bara hade Avanza Global) skulle det bli 5.96% ränta på hela lånet.

Inte lika bra som du har tolkat alltså, men även om det inte handlar om mycket pengar har jag ändå börjat med det. Det gäller verkligen att INTE överstiga beloppet så att man hamnar i fel ränteklass. Och var uppmärksam att du kan hamna i riskzonen bara för att värdet av dina utvalda fonder har minskat mer än du tog marginal för.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tror inte det. Du kommer kunna belåna 10% räntefritt dvs. 1000 kr. För att komma upp till 50k måste de godkända innehaven vara värda 500k. Amorterar gör du inte utan istället får du ett kreditkonto i ditt namn som står minus den lånade summan + ackumulerade räntan. Åtminstone så är det hos Nordnet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

… och som svar på din andra fråga. Nej, du behöver inte amortera och kan bara låta beloppet stå.

Hur det funkar är att man får ett belåningskonto som är direktkopplat till ditt ISK-konto. Köper du mer investeringar än du har pengar på ditt ISK-konto så tas pengarna automagiskt från belåningskontot (som inte är ISK) och ökar belåningsbeloppet. Slut på varje bankdag räknas ut vilken ränteklass du hamnade in.

Du får sedan amortera när du vill (och på så viss minska belåningsgraden) eller låter beloppet vara som det är.

Jag tror det fanns något knep som Avanza gör vid årsskiftet. Då kollas det om det finns positiv saldo på ditt ISK och om det finns då amorteras lånebeloppet automatiskt strax innan årsskiftet. Detta är för att minska beskattningen och är alltså i kundens fördel. Ändå något att ha koll på.

Vill ändå kort nämna "de där riskerna".. Förutom att du själv måste ha koll på belåningen för att inte tappa 0%-ränta så finns det ändra risker som kan bli aktuella. Avanza kan anpassa villkoren och göra justeringar på både superlån-fonderna och belåningsgrader av dessa. Det sista har de precis gjort i maj och hade ingen effekt på mina fonder iaf.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-01 klockan 15:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.