Avanza Trackers
Sök:

Avanza Trackers

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon L

ställde för sedan frågan: Avanza Trackers

Hej på er!

Såg att Avanza släpper nu Avanza Trackers.
https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/trackers/avanza-trackers.html

 

Hur ser ni på dessa investeringsalternativ?
Ser ivrigt fram ett poddavsnitt och blogginlägg om hur vi som följer bloggen kan komplettera med dessa i våra portföljer.

 

Med vänlig hälsning, Simon

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker Gender Equality är den bästa. En unik produkt så vitt jag vet? Jag köpte på mig lite när den släpptes på internationella kvinnodagen. De andra ser väl helt ok också tycker jag. Bra priser iallafall…

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det jag oroar mig för och inte har någon riktig koll på är motpartsrisken i den här typen av produkter. Om jag köper en vanlig fond så spelar det ingen roll om fondbolaget går i konkurs, de underliggande tillgångarna tillhör andelsinnehavarna.

Vad händer om Avanza (Eller vilka det nu är som utfärdar dessa trackers) går under?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kanske har fel, men tycker det känns mer som en kortsiktig trading-produkt än en långsiktig investering. Kanske något för lekhinken?

om det är en sån typ av produkt, hur skulle man kunna använda den till sin fördel?

 

Målgrupp för Trackers är informerade och avancerade investerare, står det på hemsidan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur är det med avgifterna för sånna här produkter? Tycker det är svårare att hålla koll på dem än när det gäller vanliga fonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag länkar på Petruskos sågning av Trackers:

http://petrusko.blogspot.com/2019/05/trackers.html

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ja, det finns i alla fall en solklar vinnare på denna produkt: Banken!

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det jag lyckas hitta är att konstruktionen på engelska heter ”funded synthetic ETF”/”funded swap ETF”. Som jag förstår det sätts pengarna in på ett slags konto och investeras av banken, men investeringarna behöver inte följa det index som man följer. Banken lovar att de ska betala enligt index (minus den årliga avgiften och minus spreaden mellan köp och sälj). Kontot med investeringar är bara en säkerhet, eventuell överavkastning tillfaller banken. Det som kallas motpartsrisk verkar högre i den här konstruktionen än i en traditionell fond eftersom man helt enkelt ska lita på banken. Om banken går omkull får man som mest ut det värde som finns i de investeringar som använts som säkerhet.

Eftersom redan den årliga avgiften på global-trackern är högre än vad fonden Avanza Global kostar så fattar jag inte riktigt poängen. Det skulle väl vara att man kan investera på stört istället för att köp och sälj ska ta några dagar. Men produkten verkar krånglig och riskfylld för oss som investerar på lång sikt. Köp en fond istället, de köper (oftast) rent fysiskt de aktier som ingår i indexet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avanzas trackers är backade av kollateral, i.e. special-purpose vehicle. Jag är dock osäker på vad det betyder för oss kunder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-21 klockan 08:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.