Avanza Zero
Sök:

Avanza Zero

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Micke

Den här artikeln publicerades 2017-05-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Avanza Zero

Valde Avanza spåret (KF BARN)  för tredje barnet (nu 3år) och har sparat 100kr/mån i Avanza Zero en tid. Hade inte läst något från dig sedan starten och ramlade nu in på sidan igen. Lovar att bättra mig :)

Har nu lite svårt att förstå om rekommendationen är att ändra och ex byta ut Avanza Zero mot ex LF Global Indexnära eller ligga kvar? Tänker på morningstar rating och uppdateringar på din sida. Fick nyss också in 1500kr som engångsbelopp av svärföräldrar på kontot och de kommer också fortsätta att sätta in 100kr varannan mån och jag undrar om man ska tänka annorlunda eller bara placera dessa på den fond vi har nu alt byter till?

Gällande mina 2 andra barn (9 och 11) har de Nordea Stratega och som vad jag tror ståt i deras namn. Om jag förstått det rätt är rekommendationen att ändra till mitt eller fruns namn? Kanske även att det säljs och flyttas till annat? Vi sparar samma belopp till dem. Även 100kr varannan mån från mormor och morfar.

Mvh Micke

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avanza Zero investerar bara i Norden så den är ”smalare” och därmed mer riskfylld än en placering i LF Global Indexnära. Men när allt kommer omkring så spelar det inte så stor roll så länge det är relativt små summor. Men en kombination av de två skulle jag förespråka. T.ex. 60% i LF Global Indexnära och 40% i Avanza Zero.

 

Gällande dina andra 2 barn så är poängen/problemet med det hela att du ”kan” inte ta ut pengarna som står i barnens namn och sätta dem i ett sparande i ditt namn.

Det är barnets pengar. Tar du dom så är det ”stöld”. Det är där problemet ligger i att spara i barnets namn istället för i sitt eget namn med barnet som förmånstagare. Dels det och sedan att barnet får tillgång till pengarna på 18-årsdagen utan att du kan påverka det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Riksnivån i Avanza Zero är betydligt högre än i LF Global eftersom Avanza Zero enbart har trettio aktier. Detta har märkts väldigt tydligt i år, eftersom  några ”stora” aktier som HM och Ericson har haft problem. Gå in på Avanza och jämför kursutvecklingen, så får du se!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Henrik och Ingvar. Hoppas att Avanza utökar deras Zerofond med fler företag. Konkurrenten Nordnets gratisversion har runt 85 företag har jag för mig.

Utöver de tips du redan fått tycker jag du ska fråga din bank om de har indexfonder att erbjuda.

Jag tror att alla storbanker har indexfonder i sitt utbud.

Eftersom spartiden för dina barn är lång, kan du med fördel investera 100% i aktiefonder i form av indexfonder då. Det blir ju avsevärt billigare i längden.

Jag vet inte vilken Strategafond dina barn ”investerar” i men generellt är strategafonderna en god tanke men för dyra för vad man får för pengarna. Kollar man på vad dessa Stratega kostar, ligger de mellan ~1% – 1,79% i årliga avgifter beroende på vilken Stratega du väljer. Det är inte billigt.

Någon enstaka procents skillnad i förvaltningsavgift/årsavgift kan ju ta 30% eller mer från avkastningen på sikt, och de pengarna kan ju dina barn ha större nytta av. Blandfonder är givetvis ett bekvämt alternativ för den som vill att banken ska sköta sparandet åt en automatiskt. Frågan är om besväret är värt att de tar 30-40% av din avkastning på sikt.

Vill du även kika på vad andra aktörer kan erbjuda kan du t ex titta på AMF Balansfond som är en liknande blandfond som Stratega fast mycket billigare och du får samma effekt som Strategafonderna, dvs en aktiedel och en räntedel som viktas om beroende på hur marknaden går.

Lycka till!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, Nordea är ingen Prispressare direkt. LF och Swedbank ligger klart bättre till. Jans artikel om indexfonder är utomordentlig. Läs och begrunda!
  Långsiktigt tror jag på Spiltan Investmentbolagsfond. I och för sig står investmentbolagen högt just nu så för tiifället kanske något annat är bättre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingvar Kvartsberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-15 klockan 12:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.