Avanzas 5 indexfonder
Sök:

Avanzas 5 indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av L

ställde för sedan frågan: Avanzas 5 indexfonder

Hej ,

avanza har 5 st indexfonder ( vad jag vet ) .

1, hur säker är man på att dom följer index ?

2 , är dom motsvande andra indexfonder i dom större bankerna .

tacksam för svar

 

Med vänlig hälsning, L

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Läs på morningstar, fondfaktabladet och informationsbroschyren innan du köper något

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

I fondfaktabladen så står det vad dom ska följa för index och det kommer dom att göra då det annars är bedrägeri.
Det kan säkert skilja lite men kommer inte vara några större skillnader.

Avanzas fonder är ”matarfonder” alltså fonder som matar vidare pengarna till andra fonder och låter dom placera pengarna. I Avanzas fall är det Amundi som är förvaltaren. Större bankerna har egna förvaltare som placerar pengarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Själv har jag lite svårt för dessa matarfonder. Även om det i teorin ska fungera är jag skeptisk. Det är som att införa en till onödig länk i en kedja och hävda att denna länken är oförstörbar då man hävdar att det inte är mer riskabelt. Men i min värld är en kedja aldrig starkare än sin svagaste länk och ytterligare länkar i en kedja ökar alltid risken för brott. Det finns ytterligare en part här, och det ökar risken för att något kan gå tokigt.

  En part till kan begå bedrägeri, en part till kan bli hackad, en part till i ett annat land har en regering till som kan göra ingrepp i privat ägande, ytterligare banker som kan bli låsta i bojkotter, en part till som kan få för sig att tolka världen annorlunda (som i ”spiltan räntefond sverige”-fallet) osv.

  Rimligtvis borde direkt ägande av andelar i en fond som är fysiskt replikerad och alltså faktiskt innehåller aktierna vara det man vill ha. Man vill inte att något händer, någon kursar, och så visar det sig att det man hade var ett mapper med ett löfte av att leverera en viss utveckling. Löftet ska egentligen infrias av någon annan, som i sin tur fått ett löfte av en tredje som har gått i konkurs och ansvarige syntes senast på andra sidan jorden å inte kan kontaktas.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

svarade på frågan för sedan

ErikA – intressanta reflektioner. Frågan är varför Avanza inte knåpat ihop fonderna själva utan kör på med dessa matarfonder? Är det billigare?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Troligtvis för att det blir billigare för Avanza i längden att överlåta forvaltningen till några andra som redan gör exakt det jobbet, annars ska Avanza tillsätta en förvaltare som ska göra det jobbet samtidigt som avgiften ska vara så låg så blir det nog ingen plusaffär för Avanza i det fallet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Där ser man.
  Förhoppningsvis är matarfonden ok och inte är behäftad med en risk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-12 klockan 20:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.