Avbetalning
Sök:

Avbetalning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gunilla Ekström

ställde för sedan frågan: Avbetalning

Har lånat ut 100.000 kr till en son, som betalar av 1.000/mån. till ett vanligt sparkonto

med 0,6 procent ränta.

Är det bättre att sätta in dessa pengar på ett fondsparare?

Tacksam för svar.

mvh ua

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror helt och hållet på vilken risk du vill ta. Betalar din son ränta på lånet förresten? :-)

Man pratar gärna om en 8-10 procentig ökning av ens investering per år, men det är ett genomsnitt. För börsen backar ju som bekant emellanåt och då får man fundera på om man klarar av att se sina pengar gå upp i rök. Ungefär var tioende år kan börsen backa rejält, kanske 40% eller mer. Det brukar ta åtskilliga år för en kraschad börs att återhämta sig.

Spartiden spelar därför en stor roll i sammanhanget. Om du tänker dig att du ska ha tillbaka dina pengar inom några år, är börsen inte en rätt plats att ha pengarna i.

Tänker du långsiktigt, dvs du kan ha pengarna på börsen i  +10 år eller hellre ännu längre, kan börsen vara ett bra alternativ till ett vanligt sparkonto. För historiskt sett har börsen återhämtat sig och givit god avkastning. Men detta är givetvis ingen garanti.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-10 klockan 21:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.