Avgångsvederlag: Som lön eller pesionsavsättning?
Sök:

Avgångsvederlag: Som lön eller pesionsavsättning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av P-A

ställde för sedan frågan: Avgångsvederlag: Som lön eller pesionsavsättning?

Jag skall få ett avgångsvederlag på 350000 kr som skall betalas ut nu i april 2018 som slutavräkning. Jag kan tyvärr inte dela upp beloppet på t ex ett antal månader.

Hittills i år har jag haft en lön på 35000kr/mån från min gamla arbetsgivare och får det även från min nya arbetsgivare från april 2018. Beräknar att det blir brutto minst 420000kr i årsinkomst 2018. Semesterersättning och bonus är inte medräknade.
Nu är frågan hur jag gör med avgångsvederlaget för att inte behöva skatta bort allt. Lite av pengarna vill jag ju ha att spendera redan nu.
Om vi tänker oss att min sammanlagda inkomst för år 2018 blir 440000kr och brytpunkten för den högre skatten är 468700kr; kan jag då ta 28700kr som lön från avgångsvederlaget och resterande 321300kr som pensionsavsättning och då klara mig från den högre skatten? Har jag tänkt rätt? Hur mycket beskattas den extra pensionsavsättningen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det spelar ingen som helst roll om du får beloppet en gång i år  eller om det fördelas på ett antal månader under året.

Skatten på pensionsavsättningen beror på din skattesituation när du lyfter pengarna i framtiden.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-05 klockan 13:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.