Avgift fonder
Sök:

Avgift fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael Wagner

ställde för sedan frågan: Avgift fonder

Hej!

Jag skriver till er med anledning av att jag har en fråga om hur man bedömer avgiften för en fond för att se om den klarar kriteriet om att inte överstiga 0,4% och undrar vilka avgifter en ska titta på.

Om jag tex utgår från SPP aktiefond global så presenteras följande avgifter:

produktens avgift: 0,34%

förvaltningsavgift: 0,30%

årlig avgift: 0,32%

Om jag inte feltolkat så är det viktiga värdet produktens avgift och att förvaltningsavgiften ingår i detta värde. Men hur förhåller sig den årliga avgiften till ovanstående? Plussas denna på?

 

Hälsningar

Mikael

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du ska titta på det som heter Produktens avgift, det är vad kostnaden blir.

Man ska förstå att avkastning som en fond redovisar är EFTER banken tagit sina avgifter.

Om en fond gått upp 10% under året och avgiften är 0,20% så har bara den faktiska värdeökning varit 9,80%.

Om man då tittar på en fond som kostar 2% så är din behållning bara 8%. Det skulle betyda, slarvigt uträknat, att fonden måste ÖVERTRÄFFA index med 2% och det gör inte alla fonder, framförallt inte långsiktigt.

Så, SPP Aktiefond Global A kostar 0,34% av fondens reala utveckling.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-10 klockan 19:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.