Avgift på fonder
Sök:

Avgift på fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christina Samuelsson

ställde för sedan frågan: Avgift på fonder

Hej!
Gillar dina poddar och lyssnar på dina tips. Har samsyn på det mesta.
Min fråga gäller avgiften. Det känns givetvis naturligt att köpa fonder med låga avgifter dvs indexfonder. Men det finns ju några aktivt förvaltade fonder (typ D&G, Lannebo, Spiltan) som är attraktiva som har betydligt högre avgift men samtidigt gått bättre än indexfonder.
Eftersom fondavgifterna är dragna när man ser utvecklingen på kontot så spelar det väl ingen roll om man köper index eller aktiv förvaltad fond för det är väl avkastningen netto som räknas? Tex en indexfond kanske ger 7% och en aktiv ger kanske 17%.
Tänker jag fel eller har jag missat något eller är det bara långsiktighet som gäller för jämförelse?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det kan lika gärna bli så att siffrorna blir tvärtom. Alltså att indexfonden ger mer och den aktiva mindre.

Statistik visar att aktiva fonder nästan aldrig slår index över långa tidsperioder. Därför är det onödigt att betala för aktiv förvaltning.

/Kim (enkel-ekonomi.blog)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Onödigt skulle jag inte påstå att det är. Allt handlar om risk. Vi kan endast se på historien och om du har gjort din läxa och ser att de tre du själv nämnde t.ex. har varit bättre investeringar (trots högre avgifter) så kan du absolut fundera på att investera. Högre avgifter är helt irrelevanta när avkastningen är större.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kushtrim
 2. Vit pil

  Det kan också vara så, tror jag, att de aktiva fonderna lyckas slå index fram tills dess att den OTROLIGT duktiga förvaltaren lämnar fonden.
  Hur stor del har den aktiva förvaltaren i fondens framgång?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars Davidsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-04 klockan 17:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.