Avgift VS avkastning
Sök:

Avgift VS avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stefan Molin

ställde för sedan frågan: Avgift VS avkastning

Hej Jan, jag har lyssnat och tittat på de flesta av dina inlägg och tips. Har koll på dina strategier samt andra ekonomers strategier. Som väldigt ofta lutar åt samma håll som dina, att månadsspara i lågavgiftade fonder som strävar efter att följa index.

Och nu har jag skaffat flera indexfonder, sparar 10% av lönen och tycker det känns kanonbra.

MEN

Jag har även tidningen P.A. Kollar fonder kors och tvärs för jag tycker det är intressant. Och med hjälp av räknesnurran på fondkollen.se har jag kommit fram till detta:

Om jag sparar 2500kr/månaden i fond med 0.2% avgift som snittar 7% avkastning/år. Efter 25 år har jag då, enligt snurran, 1.968.673 kr.

Om jag ist sparar 2000kr/månaden i fond med (finns knappt så dyra men) 2.0 % avgift men som snittar 10% avkastning / år. Efter 25 år skulle jag då ha 2.486.319 kr.

Då är det billigare samt mer lönt att ha dyrare, agressivare fond?! Hjälp mej få bort detta ur mitt huvud, då detta har gjort att jag har både dyra ”bra” fonder samt billiga indexfonder i portföljen just nu.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns ju ingen garanti att den dyra fonden avkastar mer än den billiga indexfonden. Över längre tidsperioder är det tvärtom sannolikt att dyra fonder inte slår billiga indexfonder och då har du betalt höga avgifter i onödan.

/Kim Lind (enkel-ekonomi.blog)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-08 klockan 22:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.