Avgifter hos olika fondinstitut
Sök:

Avgifter hos olika fondinstitut

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Avgifter hos olika fondinstitut

Hej! Vi har sedan ett par år tillbaka fått hjälp med långsiktigt sparande av blandannat svenska finans och numera Izave. Efter senaste besöket hos izave fick jag en olustig känsla dels eftersom kontoret i stort sett var tömt på folk. Jag har nu förstått att Izave inte är det bästa för mig och mitt sparande så jag har börjat läsa på och börjar förstå hur viktigt det är med avgifter hit o dit. Funderar nu på att flytta allt till avanza och ta hand om ekonomin själv.

Det jag Egentligen undrar är hur och om avgifterna utöver fondförvaltningsavgiften skiljer sig från var man placerar sina pengar. Är det olika avgifter om jag sparar i en av SEBs fonder via SEB eller via Nordnet/avanza och hur ser jag dessa avgifter isådanafall? Fondförvaltningsavgiften verkar ju vara fondspecifik och inte beroende på var man sparar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är mycket klokt att flytta till Avanza/Nordnet. Varken A/N tar ut någon extra avgift för fonderna om det inte står. Avanza är mycket tydliga för varje fond då de redovisar något som kallas produktavgift.

Här är ett exempel:
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/417655/lansforsakringar-global-indexnara

Om du är inloggad på Avanza kan du se detaljer om beräkningen.

Jag tror jag får medhåll från många om jag säger att du inte kommer bli lurad av A/N. De gör så gott rimligt möjligt att vara öppna med vilka avgifter som finns. De visar t.ex. hur stor del Avanza får i provision från Länsförsäkringar för att de förmedlar fonden. Den provisionen drabbar inte dig, utan Avanza tar ut samma avgift som om du skulle köpt den direkt hos LF, men Avanza får en rabatt och behåller mellanskillnaden som en provision. På något sätt måste ju även Avanza tjäna pengar.

Men för att sammanfatta så tar inte Avanza ut avgifter som inte fondbolaget tar ut. Hoppas det blev tydligare.

Hos Avanza ska du titta på det som kallas produktavgift för det är vad fonden kostar dig. Det är egentligen inga nya tilläggsavgifter, utan det är nya lagstiftningen som kräver att samtliga kostnader redovisas.

Hoppas det blev tydligare.

om någon läser detta och jag har fel i någon punkt, rätta mig gärna!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En följdfråga på detta som jag bara vill bekräfta egentligen men sedan ändringen så ligger ju Avanza ute med exakta avgifter vilka ofta är högre än på Nordnet som inte specificerat det lika tydligt. Dock antar jag att en fond har samma avgift hos de båda aktörerna i slutänden även om det presenteras annorlunda?

  //Mathias

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-01 klockan 21:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.