Avgifter och samband Avanza Global VS Länsförsäkringar Global Indexnärs
Sök:

Avgifter och samband Avanza Global VS Länsförsäkringar Global Indexnärs

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Samuel

ställde för sedan frågan: Avgifter och samband Avanza Global VS Länsförsäkringar Global Indexnärs

Hej. Tack för all delad kunskap och folkbildning. Är så tacksam att jag hittat er blogg och pod. Det har verkligen sparkat igång och strukturerat mitt sparande de senaste åren.

 

Nu till min fråga. (den är eventuellt mkt novis men jag lyckas inte googla. Och den är tvådelad)

1. När jag kollar utvärdering / graf (vet ej rätt ord) för en fond på ex Avanza. Dvs där jag utläser utv på 1år, 3m etc. Är siffrorna jag tittar efter avgift? Dvs, om x fond har +10% på 1 år. Är det post avgifter eller avgifterna dolda?

 

2. Om jag jämför , dag till dag, år till år, månad till månad, Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära så är det nästan ALLTID så att Länsförsäkringar får något bättre resultat. Dagen då detta skrivs så landar Länsförsäkringar på  +0.82% och Avanza Global på +0.70%. En dag säger inget men ser denna fördel till Länsförsäkringar Global Indexnära så långt tillbaka en kan jämföra mot Avanza Global.

 

Om siffrorna redovisas post avgift måste Länsförsäkringar fonden gått ’tydligt’ bättre än Avanza Global då avgiften är 0.22 vs 0.11. Hoppas du/ni förstår frågan.

 

Innehållet verkar inte skilja sig lika markant som ex Avanza Zero vs SEB Sverige Indexfond, utan vara ganska likt med störst innehav samma etc. Vad beror det då på?

 

Tack.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej.

Jag tycker att Avanza Global och LF Global indexnära är 2 riktigt bra billiga breda fonder och avkastningen är nästan identisk. Sedan är det så attAvanza Global uppdateras nästkommande dag annårlunda än LF Global indexnära som gör det varje dag och då slår det olika på avkastning om du jämför varje dag. Om du tittar på morningstar då gick det Avanza Global lite bättre än LF förra året men vilken du väljer är smaksak och skit samma. Dem är till 99% identiska i innehav. Lycka till.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avkastningen som redovisas i grafen är efter avgift.

De kan skilja sig något, Länsförsäkringar är Indexnära exempelvis där vissa bolag väljs bort. Sen vet jag att folk har nördat ner sig i intern beskattning för fonderna och liknande. Du ska inte bry dig så mycket om detta, de är i princip identiska fonder och även om någon av dem kommer att prestera pyttelite bättre över några år så är det inte så relevant.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Precis som ovan skrivit så är dessa fonder väldigt lila varandra. Det du kan lägga på minnet är att LFs fonder är svensknoterade vilket gör att beskattningen ligger på ~15% mot Avanzas som ligger i LUX och lär beskattas på 30%.

 

Som tidigare nämnt, ändå två bra alternativ. Jag har valt Länsförsäkringar :))

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 17:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.