Avk i procent och i kronor på Avanza
Sök:

Avk i procent och i kronor på Avanza

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Avk i procent och i kronor på Avanza

Växlade läge till Från start och från avk i % och blev gladare, men har jag anledning till det?

Under detta år står det -15 % och -225 000. Visar jag istället från start står det 83 % och 100 000.

Nu vet jag att de beräknar % och kronor olika, men ligger jag alltså fortfarande 100 000 plus på investerat kapital? Vore trevligt i dessa tider att fokusera på.

Förstår Avanzas exempel att % och kronor visar olika saker och beräknas på olika sätt. Men sedan visar räkneexemplet bara det omvända, alltså +% och -kronor.

Det vore väldigt snällt om någon lite pedagogiskt kan förklara hur det fungerar när det står +83% och +100 000 för utveckling sedan start.

https://www.avanza.se/kundservice.html/961/varfor-skiljer-sig-utveckling-i-procent-mot-utveckling-i-kronor/?phrase=utveckling%20i%20pro

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Martin!

Sedan start menas med avkastning, beror på var du står i appen/hemsidan när du kollar, sedan du antingen startade kontot eller sammanlagt din tid hos den banken.
Så då har du en mycket längre tidshorisont om du har varit kund en längre period när du väljer ”start” än när du väljer ”i år”.

Så du tänker rätt, om den visar att du är plus ca 100 000kr sedan start så stämmer det, detta visar då att även om det har varit en brant nedgång så står du fortfarande plus långsiktigt i dina investeringar!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Robin
  Hade tänkt ringa Avanza men inte kommit mig för ännu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utveckling i kronor talar om hur det gått i faktiska pengar.

Utveckling i procent visar hur det gått som om du haft samma belopp hela tiden.

Tänk att du investerat under 10 år men små belopp,  som gått upp mycket. Sedan sätter du in ett stort belopp i februari i år.

Corona kommer. Du kommer ligga minus i kronor eftersom du hade mycket mer pengar när nedgången kom än tidigare under uppgångarna. Men utvecklingeni procent kompenserar för det för att se hur det gått om du inte gjort insättningar (eller uttag)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-04 klockan 08:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.