Avkastning
Sök:

Avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Avkastning

Avkastningen är det extra ränta eller pengar du tjänar eller vadå, till exempel har vissa företag 0% i avkastningen vad menas med det? Får man inte ingen bonus eller extra pengar liksom? Och är det inte så att hög avkastningen=mycket pengar men hög risk att förlora sina pengar och låg avkastning så får du jämna och trygga pengar? Försökt att förklara så bra jag kan. Har googlat en jäkla massa men fattar verkligen inte och blir lite galen faktiskt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avkastning består av två delar, direktavkastning och värdeförändring på tillgången.

När det gäller aktier är direktavkastning = utdelning och värdeförändringen är =kursen

Exempel 1. Aktien A kurs stiger från 100 kr till 110 kr under ett år. Avkastningen är då 10/100 = 10%

Exempel 2. Aktien B stiger från 100 till 108 under ett år OCH ger en utdelning om 5 kr. Avkastningen blir då (8+5)/100= 13 %

Jag tolkar det som att du bara har tittat på direktavkastning/utdelning och i så fall stämmer ditt antagande: en hög direktavkastning tyder på en hög risk. En låg direktavkastning behöver dock inte innebära en låg risk.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-19 klockan 21:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.