Avkastning?
Sök:

Avkastning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robban

ställde för sedan frågan: Avkastning?

Hej på er!

har funderat lite på det här med avkastning.
har konto på både lysa och Avanza och är helt ny på detta med aktier. Vilken tid på året sker avkastningen? Kan man och vart ser man om/hur mycket utdelning man får tillbaka? Finns det nån tabell på lysa eller avanza?

sist men inte minst. Hur räknar man detta med avkastning? Ge ett exempel på om jag investerar 2500kr. Och får exempel 8%avkastning.

Tack för svar

 

// robban

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Robban!

Avkastningen sker dagligen, varje vardag är börsen öppen för handel och i slutet av dagen så brukar de flesta fonderna uppdatera sina innehavs förändringar och värdet på en fondandel ändras antingen plus eller minus beroende på hur dagen har gått.

Just 8% är något man säger är den genomsnittliga årliga avkastningen på en global indexfond, men det är inte just en dag som avkastningen kommer utan det är alla värdeförändringar under året som sedan blir en procentsats för hela året. Men den blir troligtvis inte heller 8% utan varje år skiljer och på lång sikt så blir genomsnittet ca 8% om man kollar historiskt.

Fonder ger inte utdelning, om du har aktier hos t.ex Avanza så har dom en funktion där man kan se hur mycket utdelning du har fått under ett år.

Testa Jans Ränta-på-ränta kalkylator så ser du hur avkastningen utvecklas över tid.
Men lätt räknat så tar du 2500*1.08=2700, det är för år ett, sedan år två blir det 2700*1.08=2916 osv.

Hoppas detta hjälpte något!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-16 klockan 15:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂