Avkastning
Sök:

Avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sanna

ställde för sedan frågan: Avkastning

Hej,

Tre frågor;

-hur ser man hur bra ens portfölj har gått i genomsnitt per år? Har LF som bank. Står bara en totalavkastning per fond (har haft dem flera år) men hade velat jämföra med det man brukar säga om snittavkastning på 8-10 % historiskt.

-funderar på att flytta min ISK där jag har ca 400 tkr till Avanza. Blir det en onödig skatteeffekt då? Tänker eftersom skatten baseras på bland annat årets insättningar/uttag.

-har även några dyra Sverige-fonder (avgift mellan 1,45-1,75%) som har gått ca väldigt bra de 10 sista åren enligt morningstar (ca 700-900 %). Är det ändå bättre att byta dessa till låg-avgiftsfonder och få en sämre förväntad avkastning eller ha kvar dem och betala mycket i avgift men samtidigt få mycket högre avkastning? Sparar på lång sikt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

– Portföljens snittavkastning kan vara knepigt att räkna om du har köpt fonder på olika tillfällen, ändrat fördelning då och då eller månadssparat. Men du kan ju lätt jämföra avkastningen på enskilda fonder på Morningstar och sen försöka räkna ut genomsnittet i din portfölj på det sättet. Sen kan du jämföra portföljen med t.ex. LF Global Indexnära.

– Om du tror att du kan få ihop en bättre portfölj med bättre avkastning hos Avanza skulle jag inte tveka. Skatten på ISK är det samma hursomhelst och merkostnaden av flytten blir helt obetydlig i sammanhanget.

– Jag var på Morningstar och jag hittade några svenska småbolagsfonder som motsvarar din beskrivning. Men de fonder som har gått bäst under en 10-års period är inte samma som gått best under de sista 5-åren och de i sin tur har inte gått bäst under det senaste året. Du kan inte heller veta vilka fonder som kommer att gå bäst nästa år eller under de nästa 5 åren. Det finns inget som heter ”förväntad högre avkastning”.

Här brukar vi alltid rekommendera billiga indexfonder.

Men KANSKE finns det ett undantag: några aktivt förvaltade svenska småbolagsfonder verkar ha ganska hög sannolikhet att slå sin jämförelseindex, även på några års sikt (även om det är ingen garanti). Du kan försöka lista ut vilka de kan vara, och du får bedöma riskerna själv.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/12/12/basta-svenska-smabolagsfonden-pa-fem-ar-ar-dansk.html

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/12/19/arets-basta-svenska-smabolagsfond.html

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns väl ingen ”merkostnad” för att flytta ett ISK, du ska kunna flytta detta mellan olika banker utan att bli beskattad på nytt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Ok Robin, tack. (Om man tar ut pengar från ISK och sätter in dem igen på nytt ökar schablonskatten något, men jag visste inte att det inte gäller när man byter ISK till en annan bank.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-26 klockan 13:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.