Avkastningsberäkning
Sök:

Avkastningsberäkning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carsten Angsmark

ställde för sedan frågan: Avkastningsberäkning

Vilken formel finns för att retroaktivt beräkna den procentuella avkastningen per år avseende en investering som skett över tid, t.ex. ett månadssparande över flera år, eller med olika belopp från tid till annan över flera år, kanske något år med flera insättningar vid flera tillfällen, något år med en insättning och något år utan insättning och så vidare? Beräkningen bör således ta i beaktande att avkasningen genererats av mer eller mindre arbetande kapital över tid, det vill säga att kapitalinsatserna viktas. Finns det en kalkylator för detta? Tanken är att i efterhand kunna jämföra utfallet mellan olika investeringar. Tack för hjälpen på förhand.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

marknadsvärdet – inköpspriset = vinst/förlust

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Carsten!

Låter som att du får göra det i en egen beräkning i excel, tror inte det finns någon färdig modell att bara skriva in lite tal i då det är många faktorer som spelar in.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-21 klockan 11:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.