Avkastningsmål i 4-hinkarstrategin
Sök:

Avkastningsmål i 4-hinkarstrategin

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Avkastningsmål i 4-hinkarstrategin

I artikeln om 4-hinkarstrategin står det:
Som avkastningsmål kan man säga att om t.ex. hinken överpresterar mot ett index, då säkrar man hem t.ex. 20 procent av överavkastningen.
Hur går det här till? Gör man det vid ombalanseringen?

Jag jämför mina hinkar med världsindex och i år ligger de över indexet (pga svenska och tillväxtfonder kanske?). Hur borde jag tänka för att göra som i citatet ovan? När är det värt att börja bry sig om att säkra hem vinsten (utöver den vanliga ombalanseringen)?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per!

Jag skulle göra den ombalanseringen en gång om året, att ibland välja att ombalansera blir som att du försöker tajma marknaden och det är väldigt svårt att lyckas med.
Så att ha en fast punkt där du gör dina ombalanseringar, t.ex årsskiftet, skulle jag förespråka!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det jag känner att jag inte riktigt har koll på är vilken del som ska säljas och flyttas från t.ex. den passiva hinken till mellanrisk. Den vanliga ombalanseringen är ju inom portföljen, så att säga. Ska man tänka som så att man sätter av vinsten (20% av överavkastningen) som en kontant del i ombalanseringen av portföljen och sedan flyttar den summan till den andra hinken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 2. Vit pil

  Flytt mellan den passiva och mellanrisk ska du inte egentligen behöva göra, istället så kan du börja spara i mellanrisken igen för att fylla upp den om du skulle behöva använda en större summa från just mellanrisken.
  Den heter passiva just för att den ska vara passiv och inte flyttas, ett sparande som man ska låta vara, det är just därför man har en mellanrisk som ska ta smällen om man får större utgifter som måste täckas upp.

  Absolut kan du tänka så, ser inge fel med det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-30 klockan 18:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.