Avsätta lön för extra pensionsspar?
Sök:

Avsätta lön för extra pensionsspar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michaela

ställde för sedan frågan: Avsätta lön för extra pensionsspar?

Hej,

Tack för allt ert arbete ni lägger ner på rika tillsammans. Ni har fått en fond- och aktie ointresserad 30-åring som är gift och har två barn att tänka nytt och ta tag i sitt sparande. Nu till min fråga:

Som statligt anställd, vilket även vissa kommunala och privat anställda, har jag möjlighet att välja om jag vill avsätta delar av min lön för extra pensionsspar.

Då en höginkomsttagare ska skatta 50% eller mer (beroende på inkomst) på delar av sin lön, undrar jag om det mer lönsamt för mig som individ att avsätta mer av min lön på pensionsspar via mitt jobb? Eller om det är mer lönsamt att ta ut full lön och skatta därefter, men sedan investera en del i aktier och fonder på egen hand?

Vidare skulle jag vara väldigt tacksam för att få tips huruvida jag bör lägga upp ett privat pensionsspar? Men även tips på övriga delar som jag kan påverka i min pensionspyramid?!

Med vänlig hälsning,

Michaela

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Här har Jan skrivet en utsökt artikel om varför det sällan är värt att löneväxla (mot pensionsspar).

 

Nej, det är INTE värt att löneväxla till ett pensionssparande

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Michaela!

Som ovan skriver så är det inte att tänka på att löneväxla om du tjänar under ca 43000kr för 2019.
Då förlorar du delar av statlig pension och därför blir det då inte värt.

Angående din pensionspyramid så är det PPM, tjänstepensionen och ditt egna sparande som du kan styra lite.
PPM kan du ändra fonder om du vill, däremot så har du, om du inte rört det, en bra placering där redan med det automatiska valet AP7Såfa. Den är billig och diversifierad.

Tjänstepensionen ska du se till att du för det första tar del av, sedan om du kan välja, så är det bäst att hitta fonder som ha en låg förvaltningsavgift.

Sedan kommer vi till den roliga delen! Eget sparande!
Här på bloggen finns det många artiklar du kan läsa för att hitta hur du ska spara, eftersom det är pensionssparande så är 100% aktiefonder det bästa alternativet. Jag länkar en artikel till Globala barnportföljen som Jan har gjort, en bra grund att gå på!

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hoppas du kommer igång med ditt privata pensionsspar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-14 klockan 20:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.