Avsluta barns fondkonto
Sök:

Avsluta barns fondkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av SW

ställde för sedan frågan: Avsluta barns fondkonto

Barnets farföräldrar upprättade med förälder ett fondkonto i barnets namn hos SEB.Farföräldrarna vill nu, med föräldrars medgivande, avsluta fondkontot för att ta alla pengar och istället sköta sparandet i ISK i farföräldrarnas namn som vid deras död delas ut till barnbarn.Föräldrar verkar kunna sälja och köpa innehav på fondkontot men inte flytta innehavet därifrån. Hur gör man?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Pengarna är barnets i dagsläget då de för närvarande står i barnets namn. I och med att det är barnets så är de skyddade. Det är inte föräldrarnas pengar, så föräldrarnas medgivande hjälper inte.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det går alltså inte att flytta pengarna från barnets fondkonto till något annat konto?

  Både farföräldrar och föräldrar känner ju sig klart lurade som rekommenderades ett fondkonto med 30 % i skatt på vinst framför ett mer skatteeffektivt konto. Lägg därtill storbankens extra avgifter som också äter upp pengarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  SW
 2. Vit pil

  Så det går inte att flytta pengarna från det undermåliga fondkontot?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  SW

Kommentera

svarade på frågan för sedan

https://www.konsumenternas.se/spara/fakta/spara-till-barn

”När du sparar till ett barn i barnets namn, exempelvis genom att sätta in barnbidraget på ett sparkonto eller köpa fondandelar, är det en gåva till barnet.”

”Pengarna får användas för sådant som gagnar barnet, exempelvis för barnets uppehälle, utbildning eller nytta i övrigt.”

Att skänka barnets tillgångar till farföräldrarna ligger rimligen inte i barnets intresse. Men jag är ingen jurist.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Även om upplägget hade varit tillåtet ska man komma ihåg att det finns starka kraften som vill återinföra arvsskatten.

  På 1980-talet var den som högst, i värsta fall 70 %, och eftersom orealiserade reavinstskatter inte fick dras av kunde skatten bli närmare 100 %. Det går fortfarande omkring folk och tänker tillbaka på gamla goda tider, och allt som är mindre än 100 % skatt kan ses som förmånligt i ett historiskt perspektiv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Min erfarenhet är att man behöver öppna ett ISK i barnens namn. Skaffa ett intyg från banken att kontot är barnens och sedan att vårdnadshavare med intyget i hand vänder sig till den bank där pengarna sitter idag och begär en transaktion.

  Om det hade gällt samma kontotyp så hade det räckt att be den nya banken att de begär överflyttning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torpartös

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om det inte går att flytta pengarna från ett konto som barnet äger – går det iaf att skapa ett ISK i barnets namn och flytta innehavet dit? Ett fondkonto drabbas ju av 30 % skatt på vinst.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu killgissar jag: Jag tycker/tror/vill att det ska gå. Barnet borde få flytta sina tillgångar till ett annat av sina egna konton. Det ligger dessutom i barnets intresse att ha sina fonder på ISK eller KF i stället för AF. Det är möjligt att det utan vidare bara funkar med några klick i internetbanken. Eller så behöver ni kontakta banken för att reda ut detta. Om inte annat borde det gå genom att kontakta kommunens överförmyndare, som borde kunna fatta ett beslut om att kontobytet ligger i barnet intresse. (Och jag är fortfarande ingen jurist.)

  Ett sidospår i händelse av att det rör sig om en lite större summa pengar:
  https://rikatillsammans.se/barnsparar-du-i-barnens-namn-har-du-anmalt-det-till-kommunen/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-30 klockan 17:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.