Avsluta IPS-konto
Sök:

Avsluta IPS-konto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Avsluta IPS-konto

Jag funderar på att avsluta mitt IPS-konto då det är under ett prisbasbelopp. Banken har godkänt att jag gör det, men drar i samband med utbetalning 30%, samt att beloppet läggs på min inkomst inför nästa års deklaration.

Men vad betyder det för mig inför nästa år isåfall?

Det handlar om 30.000 innan 30%avdrag. Kommer det beloppet påverka ev. Skatteåterbäring som jag får pga räntekostnader osv nästa år?

Eller hur funkar det?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

30 procent är ett schablonavdrag. Sedan betalar du skatt i vanlig ordning.

Säg att  skatten blir 33 procent på beloppet. Pensionsinstitutet har redan betalt in 30 procent.  Då får du minskad skatteåterbäring med 3 procent i detta fall 300 kr.

30 procents skatteavdrag fungerar fungerar bra för de allra flesta. Skulle du däremot ligga över brytpunkten för statlig skatt, cirka 500 000 kr per år, så får du ytterligare 20 procents skatt.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Slarvfel. 900 kr skall det vara, inte 300 kr.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-18 klockan 16:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.