Avsluta ISK sparande hos SEB eller inte?
Sök:

Avsluta ISK sparande hos SEB eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tina

ställde för sedan frågan: Avsluta ISK sparande hos SEB eller inte?

Hej,

för tillfället har jag tre ISK konton hos SEB (jag har Strategi Tillväxt Lux) som ser ut att gå bra men misstänker att jag betalar onödigt mycket till SEB i avgifter… På två av dessa konton så månadssparar jag 3000 kr/månad (buffert fast som jag ser som långsiktigt buffert) samt 2000 kr/månad (pensionsparande). Jag kommer vara föräldraledig om ca 3 månader och då kommer jag vara tvungen att pausa mina månadssparanden. Jag undrar vad ni rekommenderar att jag ska göra när jag väl börjar jobba igen och får tillbaka min månadslön och därmed kan dra igång sparandet igen? Ska jag strunta i att sätta igång månadssparandet i ISK hos SEB och istället börja spara på nytt ISK hos exempelvis Avanza eller Nordnet? Om ja, bör jag flytta över mina existerande ISK konton från SEB till Avanza eller Nordnet (tror det kostar 500 kr/konto)?

Det tredje ISK kontot på SEB står i mitt namn men är pengar avsedda för min son som han fick när han föddes, ca 15 000 kr. Där har jag inget aktivt månadssparande utan det ligger mest och växer till sig. Jag har, efter läst er blogg, dock öppnat ett Kapitalförsäkringskonto hos Avanza där jag planerar att spara hans barnbidrag. Ska jag låta det ligga kvar hos SEB eller flytta över det till Avanza? Dock kan jag ju inte flytta över det till Kapitalförsäkringskontot utan att sälja av fonderna från ISK och därmed föra över till Kapitalförsäkringskontot och göra nya investeringar eller hur? Vad rekommenderar ni här?

 

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning

Tina

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tina!

Om du själv har kommit fram till att avgifterna är för höga och att du kan få bättre på Avanza eller Nordnet så ser jag ingen anledning att inte flytta över allt direkt. Sälj fonderna du har på SEB och gör en överflyttning av hela ISK:et från någon utav dom bankerna jag nämnde.

När du väl börjar få lön igen så börjar du ditt sparande i din nya bank.

Ser inget konstigt med att flytta över barnsparandet också?
Tyvärr som du säger så måste du sälja allt, men det är ju inga problem och går ändå väldigt fort att lösa.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-10 klockan 14:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.