Avslutad IPS och vad gör jag med pengarna på kontot?
Sök:

Avslutad IPS och vad gör jag med pengarna på kontot?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Sophie

Den här artikeln publicerades 2017-04-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Avslutad IPS och vad gör jag med pengarna på kontot?

Jag har en summa på ett bankkonto i Nordea som jag haft pensionssparande på. Det är ju något jag borde avslutat för länge sedan, men nu är det dags att omplacera pengarna. Har dom i Nordea, och jag tror inte jag kommer kunna flytta dom utanför.

 • Är det någon som har ett bra tips på var jag kan placera dom?

Någon med kunnande om Nordea och deras fonder/sparkonton/andra möjligheter. Jag vet ju att de inte alltid ger de bästa råden för kunden, så därför frågar jag här.

Har möte med banken på fredag, så om någon har tips, vänta inte att skriva :-)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ann-Sophie,
Det beror väldigt mycket på hur länge du tänkte placera pengarna, är det 3-5-10 års placeringshorisont?
Efter som jag inte vet så skriver jag lite generellt:

Vid en kortare placeringshorisont bör det vara säkrare placering (mer åt ränte/obligationshållet) och annars mer mot aktier. Se till att fondavgiften är låg (<0.5%, då kan du i vart fall inte bli pålurad någon fond med skumt upplägg), jag skulle säga någon typ av indexfond/investmentbolag med en bra blandning mellan Sverige och globalt.

Jag hittar egentligen inget attraktivt hos Nordea, då det finns bra mycket bättre på annat håll, men de jag kan rekommendera i fondväg är väl typ:

Nordea Indexfond
Nordea Global Aktiefond

Om du har en kortare placeringshorisont så får nog någon annan ta över stafettpinnen :-)

Det du absolut inte ska ha är någon blandfond/generationsfond, det är något som används för att sälja på dig en fond med hög avgift (istället för att själv vikta med två billiga fonder).

Mitt tips är dock att skaffa Nordnet/Avanza (extremt enkelt), då får du tillgång till billigare fonder (indexfonder till 0% avgift) och om beloppet är stort så kommer du vinna mycket på det.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Var hos Nordea idag och det visar sig att jag kan flytta pengarna utanför dom :-)
  Avanza och Nordnet har jag konton hos, så jag kommer titta på deras fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann-Sophie
 2. Vit pil

  Toppen Ann-Sofie. Om du har möjlighet att flytta dem till Avanza eller Nordnet, då skulle jag rekommendera någon av mina modellportföljer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-05 klockan 19:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂