Avslutar mitt test av Betterwealth - vad är er erfarenhet?
Sök:

Avslutar mitt test av Betterwealth – vad är er erfarenhet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JFB

ställde för sedan frågan: Avslutar mitt test av Betterwealth – vad är er erfarenhet?

Hej!

Jag har testat Betterwealth i ett år, om än en kort tid, så undrar jag vad er andras erfarenhet är?

Här är min erfarenhet …

Jag startade en 63%aktier / 37% ränte portfölj hos dem med min kapitalkraver 50 kkr för ett år sedan. Den tuffade på rätt bra utan ombalansering fram till Corona smällde till i februari.

Tyvärr verkade deras modell inte kunna förutsäga risken och agera före kraschen. Snarare tvärt om, två gånger under mitten av mars omviktades portföljen från 63% aktier till sist 47% aktier. Detta var i efterhand feltajmat och i det närmaste att sälja nära botten.

Sedan dess har portföljen legat kvar med ”bara” 47% aktier vilket innebär att årsavkastningen efter hela återhämtningen ligger på -5%.

Jag har uppskattat att de sedan 1-2 månader publicerar en veckosyn på marknaden. Problemet jag haft med den är att den legat på ”mycket hög risk” i minst en månad utan att någon förändring av portföljen skett. Om risken är så hög så borde väl aktieandelen sänkas ytterligare för att inte repetera det som hände i mars (först krasch, sedan ändra aktiedelen).

Nu har jag fått nog och tänker ta ut mina pengar. Det känns som att jag betalat 0.7% avgift för avancerade riskmodeller som i mitt fall i det närmaste härmat klassiska småsparar fel – sälj på botten.

Om de åtminstone minskat aktieandelen ytterligare när de mäter så hög risk så hade jag accepterat att det behövts mer tid för att utvärdera konceptet, med förhoppningen att deras riskmodeller sett något annat än vad man själv gör.

Nu tog jag ut mina pengar för att inte vara med om att repetera problemet från mars. Syftet med riskmodeller måste ju vara att mäta risk och agera på den före nergången. Annars finns det ju ingen anledning att betala 0.7% avgift. Motsvarande ”buy and hold” portföljer med samma ursprungliga aktieandel utan sälj av aktier i mars har gått betydligt bättre.

Synd att det blev som det blev. Jag tyckte det var ett intressant koncept.

Någon som har någon annan erfarenhet som säger att jag borde hålla pengarna kvar hos dem?

Kanske intresse från Jan & Caroline att göra ett uppföljningsavsnitt med dem för en ordentligare utvärdering?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag prövade en lite kortare period, den stora frågan jag ställde mig var egentligen mervärdet låg i den höga avgiften. De tankar jag fick var:

  • De underliggande tillgångarna kändes som väldigt proffsiga, bra ihopsatta portföljer.
  • Personligen inget fan av råvarur, men säkerligen folk som uppskattar att det fanns med.
  • Fanns ett hållbart alternativ långt innan Lysa hade det, ingen fördel längre dock.
  • Osäkerheten kring vad strategin faktiskt var. Under de månader jag körde så gjordes inga förändringar direkt, så då undrar man om det någonsin kommer att bli någon riskförändring. Kanske hade blivit bättre med mer kommunikation som de ska ha börjat med senare.
  • Hemsidan fungerade men känns inte alls som att den är på samma nivå som andra aktörer, Lysa, Opti. Jobbar själv som webbutvecklare så störde mig kanske extra mycket på detta.

Jag har svårt att se att man kommer att få så mycket mervärde med deras tjänst. Jag kan ha fel, framtiden får avgöra. Vill jag spara passivt så gör jag det så billigt som möjligt. Vill jag vara aktiv så lägger jag nog hellre mina pengar hos förvaltare som jag tror på.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Men seriöst. Det finns hur mycket forskning som helst som säger att det INTE går att förutspå en stundande nedgång. Så fort det går (=baserat på känd information vet man att ett ras kommer strax) kommer det omedelbart inprisas av marknaden. Priset går således ner omedelbart så fort det går att förutspå en stundande nedgång.

Av det det följer att man måste kunna förutspå en stundande nedgång redan innan det går att förutspå den. För så fort det går att förutspå den så är det för sent. Lycka till!

Sett till att faktiskt mäta risk och agera på den, är det om möjligt ännu mer omöjligt. Risk i dessa fall är i princip volatilitet. Ökad volatilitet = större upp och nedgångar. I det fall att det rör sig om större nedgång, så kan ju den ökade volatiliteten observeras först efter att det har gått ner då den ökade volatiliteten per definition orsakas av nedgången. Och då är det ju inte alltid bästa timingen att dra ned på risken i portföljen för det hade ju vara att sälja efter nedgång.

Vad som egentligen händer i aktivt förvaltade fonder är att någon gissar / ”tar ett bet” på att det ska gå si eller så för X. Några gissar rätt, några gissar fel. De som gör rätt kommer under rättgissningsperioden överprestera mot index, och de som gissar fel kommer underprestera. Någonstans i mitten kommer indexet.

Således kommer det alltid finnas aktiva fonder som överpresterar mot index, och de som underpresterar läggs ofta ner.

I fallet med Betterwealth är detta ju en kvalificerad gissningsgenerator som ska gissa vad som händer innan det händer och innan andra kan förutspå det. Denna gissning kostar pengar och betalas av dig som investerare. För det får du just gissningar. Ibland blir de rätt, ibland blir de fel. Denna gången blev det tydligen fel.

Att ta ut pengarna för att ta bort deras gissningar ur ekvationen var ett bra val!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-06 klockan 15:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.