Avsnitt 99
Sök:

Avsnitt 99

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena

ställde för sedan frågan: Avsnitt 99

Hej. Jag har precis lyssnat på avsnitt 99. Där säger ni att man ska ha 3 hinkar. En för buffertsparande, en mellanriskhink och en passiv hink. Först ska bufferthinken bli full innan man går vidare till att spara i mellanriskhinken, men hur stor buffert rekommenderar ni. Det är väl olika beroende på hur man bor osv, men om man bor i hus till exempel. Sedan har jag sparat till min pension i Nordea. Vill nu flytta över det till Lysa istället. Hur ska jag spara när jag nu är snart 61 år, hur ska jag fördela risken? Mvh Lena

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Du kan läsa artikeln om 4-hinkarsprincipen här: https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

1. En buffert för någon som bor i hus skulle jag säga bör ligga mellan 50-70 000kr, beror på väldigt mycket olika saker men.

2. Ska du flytta pengarna till Lysa så får du först sälja dina fonder hos Nordea och sedan manuellt föra över pengarna till Lysa i ditt nya sparande. Hur man bör spara som pensionär är väldigt svårt tycker jag, att spara efter tidshorisont på pengarna känns bäst men vad är ens tidshorisont som pensionär? Att lägga upp ett sparande liknande ”Fyra Hinkar Strategin” skulle jag säga även passar för en pensionär.

Kolla gärna på den länken och återkom med frågor sen!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Robin, tack för ditt svar. Men jag menar inte att jag ska spara SOM pensionär utan FRAM TILL jag blir pensionär. Jag är 60 år och pensionssparar i Nordea Stratega 70. Hur tycker du att jag ska omfördela pengarna? Är det inte för hög risk när man har kort tid kvar till pension? Ska man inte spara lite snällare då? //Lena

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena Öhrberg
 2. Vit pil

  Förstår det, men det handlar också om att förvalta sina pengar när man väl har blivit pensionär också.

  Därför jag nämnde om att tidshorisonten är viktig för ens sparande, egentligen så bör inte åldern spela någon roll om tidshorisonten är t.ex över 10år, då kanske man ska ta hög risk ändå.

  Eftersom du inte ska använda alla pengar direkt du bli pensionär så är det ändå viktigt att fortsätta placera dina pengar tills dom väl ska användas.

  Nordea Stratega 70 är en fond med ganska hög avgift också, du kanske ska kolla över om att byta till fonder med lägre avgift?
  Ligger ditt sparande i ett ISK eller en aktie & fonddepå?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Jag sparar i något som heter Kapitalförsäkring Framtidskapital sedan har placeringen av pengarna gjorts till Nordea Stratega 70. Om det sedan ligger i ett ISK eller aktie& fonddepå, det vet inte jag.Och ja, jag tänker ju fortsätta att spara och förvalta mina pengar när jag har blivit pensionär. Men jag kan tycka att det är lite väl riskfyllt att ha en sådan hög risk. Om jag vill ha mindre risk och en lägre avgift vad kan jag då spara i istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena Öhrberg
 4. Vit pil

  Vem är Robin Wikström? Ursäkta frågan och om den är för privat så be gärna Jan ta bort min kommentar. Du svarar ofta väldigt snabbt, bra och välgenomtänkt. Jobbar du med Jans blogg som ”support” eller är du en extra engagerad läsare? Lite interessad över vad du gör på dagarna i övrigt? :) Jobbar du i finansbranchen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan B
 5. Vit pil

  Hej Lena!

  Då är det en kapitalförsäkring, har ett liknande skattesystem som ett ISK och fungerar bra.

  Om du isåfall vill ha något med lite lägre risk än globala Barnportföljen så skulle jag rekommendera ”Nybörjarportföljen”, du kan självklart justera risken själv genom att sänka andelen aktiefonder och öka räntefonderna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 6. Vit pil

  Hej Johan!

  Kul att mina svar uppskattas, försöker vara väldigt tydlig och pedagogisk som möjligt, förstår själv ganska bra hur svår finansbranschen kan vara att förstå, har ingen utbildning inom finans eller liknande utan mycket självlärd som har drivits genom intresset av ekonomi.
  Har en heltidsanställning som verktygsmakare.

  Jag har varit anställd hos Jan där jag hjälper till med bloggen, just nu har jag ett eget AB som jag nu hjälper Jan igenom.

  Jag jobbar inte i finansbranschen utan det är endast egenintresse som driver min kunskap inom ekonomi, jag är däremot engagerad inom Unga Aktiesparare där jag även nu håller utbildningar inom ekonomi.

  Där har du lite info om mig!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 7. Vit pil

  Ja, Robin är hjälper mig med bloggen genom att svara på frågor och läsarkommentarer, godkänna och granska dessa och agera moderator då jag tyvärr inte hinner det själv. För det får han självklart en liten ersättning. Jag hoppas att det är något som uppskattas av er läsare. :-)

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Vad kul. Hade jag bara varit några år yngre hade jag kommit på dina föreläsningar, men tyvärr har jag passerat ”ung-strecket” (lika gammal som Jan :)).

  Det vore intressant att se en diskussion med dig och Jan. Kanske inte en intervju eller ett fullbordat avsnitt, men en kortare diskussion om ”state of the market”. Det gillar jag alltid att höra intryck från en som kan, men inte är expert.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan B

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-10 klockan 11:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.