Avtal om Kapitalförsäkring
Sök:

Avtal om Kapitalförsäkring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredric

ställde för sedan frågan: Avtal om Kapitalförsäkring

Hej

Skall skaffa  kapitalförsäkring till vår nyfödda son i mitt namn med honom som förmånstagare där vi skall inleda ett månadssparande bestående av hans barnbidrag, födelsedagspengar etc.

Min fråga är om/hur man kan i avtal reglera att min sambo kommer åt kontot/pengarna om jag skulle gå bort eller om vi skulle separera? Alltså kan hon få ut sin del av pengarna som hon lagt in eller är det jag som har ”kontroll” på dem iom att kapitalförsäkringen står i mitt namn?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Som jag förstår har ingen av er rätt till pengarna eftersom de går till förmånstagaren om någon av er avlider. Jag vet att Avanza kan hantera fullmakt till konton, dvs en annan person kan administrera fonder etc, men inte sälja av och ta ut pengar. Är det så du menar?

Om ni separerar så har hon ingen rätt att ta ”sin del” av pengarna i kapitalförsäkringen, inte du heller för den delen.

Ett alternativ kanske kan vara att skaffa ”varsin” KF, dvs du skaffar en med er son som förmånstagare. Hon skaffar också en KF med er son som förmånstagare. När barnbidraget kommer in delar ni på det och sätter in 50% var.

Skulle det kännas bättre?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Blir väl inte mycket skillnad om man fortfarande har barnet som förmånstagare?
  Det skulle isåfall vara om man gjorde ett ISK eller KF i endast sitt eget namn, då har man iaf fullt förfogande över pengarna, annars är det som du säger att det är barnets pengar om någon avlider.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-21 klockan 15:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.