Både börs och guld uppåt?
Sök:

Både börs och guld uppåt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jessica Zetterdahl

ställde för sedan frågan: Både börs och guld uppåt?

Vi har under ca 10 år investerat vårt sparande i aktier och även i investeringsguld för att ha som en krockkudde när aktiemarknaden går ned, har nu även utökat med indexfonder. Det vi ser nu att både aktier, fonder och guld under 2019 ganska stadigt går uppåt? Vad säger ni? Är inte detta ovanligt? Vi planerar att snart göra en investering i solceller, och frågan är också, vilket ska vi sälja av först? Hur resonerar ni? Tacksam för input och inspiration. /Jessica

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jessica!

Inget konstigt med att Guld och aktier kan gå upp samtidigt, däremot anser man att guld bör vara ett säkert alternativ när börsen är skakig då investeringar drar sig mot lite säkrare alternativ, då har guld varit det säkra alternativet historiskt.
Men detta är ingen garanti i framtiden.

Sälj av båda och behåll den fördelningen i investeringarna du har velat ha tidigare, tycker att det är de viktigaste att ha den fördelningen man känner sig trygg i och inte försöka tajma marknaden i vad man ska äga och inte.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för hjälpen, du bekräftar våra funderingar på hur vi tänker gå tillväga./Jessica

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jessica Z

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En stor anledning att både guld och fonder som investerar i utlandet (typ globalfonder etc) går bra samtidigt är riksbankens oförmåga att justera räntan, vilket i sin tur beror på politikers oförmåga att agera och ta obekväma beslut i rätt tid. Utländskt kapital flyr landet, och nyinvesteringar från utlandet uteblir.

Sedan årsskiftet har svenska kronan tappat ca 7.5% mot dollarn. Det innebär att, givet konstant guldpris (sett i dollar, som guld vanligtvis handlas i), och att världens börser skulle stått helt still, så ser det i Sverige ut som om både guld och fonderna ökat med ca 7.5% samtidigt.

Till och med om guldet backat och fonderna ökat (så som det i verkligheten ser ut 2019), så kommer det ändå se ut som om båda ökat (i SEK).

Så, köp både svenska och utländska aktier/aktiefonder samt även räntefonder noterade både i SEK och t.ex. EUR och USD, och kanske lite guld också som ju i princip kan anses bara vara ytterligare en valuta precis som de andra i detta sammanhang. Och när du ska ta ut pengar säljer du av lite av allt och behåller balansen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det ser fint ut i portföljen senaste åren när man tittar på det i SEK, men kollar man utvecklingen mätt i USD är det inte lika kul…

  Ang guld.
  Jag ser att Pacfic Precious på ett år har har backat 1.26% räknat i SEK och hela minus ~10% räknat i USD. Samtidigt har GULD S har gått +5.8%. Det måste man väl ändå anse vara dålig performance av en sådan fond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-28 klockan 20:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.