Balansera min portfölj
Sök:

Balansera min portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Balansera min portfölj

Hej! Jag har ca 300 000kr fördelade på detta sätt

Länsförsäkringar Global Indexnära 23%
SPP Aktiefond Global 23%
Avanza Zero 23%

Spiltan Räntefond Sverige 15%
AMF Räntefond Lång 15%

 

Vad skulle ni göra för omfördelning nu inför 2018? Lägga till några fler fonder för bättre spridning? Sparar på långsikt och är 27år gammal. Har ca 70 000kr till som jag nu ska placera.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du har lång sparhorisont så tycker jag inte räntor har där o göra alls, men det är min uppfattning.

Om du vill fortsätta med räntor så har du 70% aktier kvar och de skulle jag placera helt i SPP Aktiefond Global. Den har 0,33% i produktavgift och lite mer tillväxtmarknad jämfört med LF Global. Jag hade plockat bort Zero.

Så, om ränta är krav skulle jag gjort såhär:

70% SPP global

15% Spiltan räntefond

15% AMF räntefond lång

Om du bestämmer dig för att hoppa över ränta så skulle jag lagt allt i SPP Global.

Jag skulle aldrig ha 30% ränta i mitt sparande. Jag kör själv 100% globala indexfonder i allt; privat, barnen och pension (där det går).

Jag slipper ombalansering och följer världsindex. Enklare kan det inte bli tycker jag. Kanske lite tråkigt, men funkar för mig.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack! Du tycker inte man behöver någon spridning även om man bara ska satsa på aktiefonder? Dvs lägga till några fler sånna i stället för att köra enbart SPP Global? Om man tittar på ex nybörjarportföljen som Jan rekommenderar så har han bra många fler fonder än mig så jag tänkte snarare att jag borde sprida ut mina pengar mer, men det kanske är feltänkt av mig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Tack! Jag behöver inte sprida mina pengar i fler aktiefonder? Tänker att de portföljerna som finns här på sidan innehåller bra många fler fonder än vad jag har så hade tänkt lägga till några. Men det kanske är feltänkt av mig?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 3. Vit pil

  Jag hade inte gjort som Fredrik utan som Jan´s nybörjarportfölj 7-10 fonder.Av den anledningen som Jan beskriver. Och som han fördelar det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  D J
 4. Vit pil

  Vi är alla olika. Jag har baktestat Jans nybörjarportföljer; globala barn med en, fyra och åtta fonder. Över tid så är skillnad sååå liten att jag inte anser det vara värt besväret att ombalansera varje år. Det stressar mig mer att se de olika fonderna gå upp och ner, den ena bättre än den andra osv. Nä, en känns bra psykologiskt för mig.

  Jag har även baktestat månadssparande i SPP Aktiefond Global från 2007-01-01 till 2017-12-31 och den klarade sig fint på egen hand trots krashen 2008 och dipparna 2011, 2013 och 2015, så jag känner mig trygg med en fond.

  Jag kan inte se fördelen med att ha 7-10 fonder som täcker in det som en globalfond gör. Man får ett överlapp också mellan aktier. Jag personligen gillar inte den höga exponeringen till Sverige då det blir väldigt påtagligt när börsen skakar.

  SPP Aktiefond Global A innehåller 1700 bolag över hela världen och den har 10% Asien, 55% USA, 8% Japan, ca 20% Europa och resten övriga världen. Ser inte att det är en dålig fördelning. Det blir ungefär samma i de andra portföljerna, men mer vikt mot Sverige (10-15%).

  För långsiktigt bassparande; kör SPP Aktiefond Global A.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 5. Vit pil

  Förresten, PPM-systemet sparar bara i en fond om man inte gjort ett aktivt val. AP7 Aktiefond. Kolla den och titta på fördelningen samt hur den gått.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 6. Vit pil

  Tack för en jättebra kommentar! Jag håller med dig. Jag går också mer och mer åt att den gamla devisen ”Keep it simple”. I årets ombalansering kommer jag att dra ner på antalet fonder. Däremot tycker jag att globalfonderna har för mycket exponering mot USA och för lite mot Asien / Tillväxtmarknaderna. Där minskar man också överlappet.

  Sverige är ju en högriskmarknad, men jag tänker att de andra fonderna balanserar upp det och psykologiskt kommer det för de flesta sparare inte göra så mycket att Sverige-delen är ner när resten av deras portfölj kommer vara på plus det svenska indexet. Det handlar ju mer om psykologi än rationell fakta, men det spelar också roll. Eller tänker tänker ni annorlunda?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-07 klockan 13:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂