Bank som flyttar billån?
Sök:

Bank som flyttar billån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Bank som flyttar billån?

Köpte ny bil och valde finansiering med billån (där bilen är pantsatt).

Trodde det var enkelt att flytta lånet till annan bank med bättre villkor, så som med bostadslån men jag kollade med Danske bank (som kan se det hade en förmånligt billånserbjuande). Men fick till svar att det inte gick att flytta.

Är det någon som vet om det finns någon bank som tar över billån till bättre ränta än 4,7%? Billånet går att lösa när som helst.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bolån har oftast rak amortering.

Jag antar att ditt billån är ett annuitetslån? I så fall är det inte riktigt så enkelt som att bara titta på räntesiffran. Beroende på hur länge du har haft lånet kan det behövas en rejäl räntesänkning för att det ska löna sig att flytta till annan bank. Du betalar ju av större delen av räntekostnaden i början.

https://www.collector.se/om-collector/nyheter/2019/5/varfor-det-sallan-ar-en-bra-ide-att-flytta-sitt-privatlan/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. En låg ränta är ALLTID positivt. Det lönar sig alltid att byta till banken med lägst ränta.Om kunden sedan väljer en lång amorteringstid jämfört med en kort, blir givetvis räntekostnaden högre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Du har rätt. Tack! Glöm vad jag skrev. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Banken har rätt. Det är skillnad på fast egendom (fastigheter) och lös egendom som bilar.

Mycket förenklat fungerar det så här: Säljer bilhandlaren en bil till dig förs äganderätten över till dig men i kontraktet finns en passus om äganderättsförbehåll. Den innebär att du inte kan sälja bilen förrän skulden på bilen är  betald. Bilhandlaren kan därefter belåna kontraktet i sin tur i en bank, eller ligga på kontraktet själv. Du kan även anmodan bilhandlare att ”din” bank skall sköta finansieringen.

Äganderättsförbehållet kan juridiskt inte överföras till en ny fysisk eller juridisk person och därmed kan du heller inte flytta lånet med bilen som säkerhet. Däremot kan du förstås ta ett lån utan eller med annan  säkerhet och lösa billånet.

Obs. Detta är en väldigt kortfattad beskrivning av juridiken. Vill någon annan skriva ett längre svar, så inte mig emot.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-07 klockan 18:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.