Bank utan förvaltarregistrering alt. spara fonder i flera banker
Sök:

Bank utan förvaltarregistrering alt. spara fonder i flera banker

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: Bank utan förvaltarregistrering alt. spara fonder i flera banker

Hej!

1. Mina fondandelar är förvaltarregistrerade. Jag är orolig för att om banken går i konkurs och slarvat så blandas deras tillgångar ihop med mina, och jag får bara ut 250 000 via investerarskyddet. Är detta befogad oro?

2. Finns det banker som inte tillämpar förvaltarregistrering? Vad jag sett verkar SEB, Avanza, Nordnet, Nordea, Handelsbanken och Swedbank göra det.

3. För att rundgå problemet tänkte jag att jag skulle vara kund hos kanske 8 banker och ha ett ISK på vardera, med en global indexfond eller liknande på varje. (Förhoppningsvis går högst 1 i konkurs vid en ekonomisk kris.) Det är såklart lite bökigt. Finns det annat jag behöver tänka på?

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

1. Nej! Efter att själv ha jobbat på bank och upplevt revisorer som nagelfar allt, så kan jag lugnt påstå detta.

2. Att banken skulle köpa aktier i en fond till varje kund separat är en administrativ omöjlighet. Därav är fonderna förvaltarregistrerade.

3. Strunta i detta. Risken för dig är i praktiken obefintlig.

Med andra ord: SLUTA ATT OROA DIG. Hade det funnits en risk, så hade Jan varnat för den här på bloggen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Okej, vad bra att min oro inte vara befogad!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Oskar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-23 klockan 14:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.