Bankaktier eller annat?
Sök:

Bankaktier eller annat?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Izaq

ställde för sedan frågan: Bankaktier eller annat?

Är bankaktier bra eller inte isåfall vad har ni för förslag?Vilken är bättre och böra med ?Är fonder bra för att kunna spara för min son som är två månader nu?Hälsningar Izaq

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Spar själv åt barnen i Avanza Global och zero och är super nöjd!

 

Har privat ett Gäng SEB men ska sälja dom när utd har kommit, anledningen är att Xact Högutdelande har den!

 1. Kanske inte svarade på din frågamen berättade!

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Finns ingen större anledning att vänta med att sälja av aktien efter utdelning, kursen faller lika mycket så det blir samma pengar i slutändan…

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är väl inga större fel med bankaktier även om de är i blåsväder för stunden. Dock bör fokus ligga på att bygga ihop en portfölj med flera branscher än bara bank/finans. Rekommendationen är att inte bygga ihop en aktieportfölj själv om du inte känner att du är insatt, utan gå för fonder. Rekommendation för vilken bankaktie annars är svårt, själv föredrar jag Handelsbanken, men det finns nog inget rätt svar här.

Riktigt bra om du kan börja spara i fonder åt din son tidigt, kan räcka med några hundralappar/mån för att ge hen en bra start på livet. Gör det enkelt och köp en billig global indexfond.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Izaq!

Jag rekommenderar dig att kolla in artikeln ”Globala Barnportföljen”, en långsiktig portfölj för att spara pengar och låta dom växa, passar perfekt till din son!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Isaq.

Du har ett utmärkt barnsparande med Avanza Global och Avanza Zero! Automatisk månadssparande och du kan sova lugnt om nätterna. Utväcklingen på dem två fonder kommer inte göra dig besviken. Varför skulle globala barnportföljen vara bättre långsiktigt? Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige är bästa Sveriges indexfonder då dem är gratis och på 15årssikt är dem svår slagna av någon annan Sveriges index fond. Finns absolut ingen anlädning att betala några avgifter när det finns gratis. Dem innehåller stora globala välskötta  företag som kommer att klara sig riktigt bra långsiktigt. Banken blir mer nöjd om du väljer fond som kostar 0.27% i avg istället för gratis index fond.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En fråga till dig
  Om jag sparar på Avanza global och Avanza zero, hur blir det med deklarationen och sån som jag inte fattar hur det fungerar
  Räcker det köpa 300 kr på varje och varje månad tror du?
  Hälsningar Izaq

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Izaq
 2. Vit pil

  Fast det finns många fler svenska indexfonder som har gått bättre än Avanza Zero?
  Avanza Zero är en väldigt smal fond, skulle istället ha valt SEB Sverige Indexfond så får man med hela börsen istället för endast dom 30 mest omsatta bolagen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avkastningen man får på sina fonder beror på många faktorer varav en (den enklaste att förutsäga) är fondavgiften. Fonder med låg fondavgift är nästan alltid sk indexfonder. De fonder Jack pläderar för är sådana fonder.

Därutöver påverkar den valda fondens utveckling över tid, dvs försäljningspriset i relation till inköpspriset. Denna faktor är beroende av när du kommer att sälja dina fonder och hur priset på fonden ser ut just vid det tillfället. Många sparare har ingen aning om när försäljningen fonderna kommer att äga rum.

Avkastningen för indexfonder är ett slags medelvärde av ett visst aktieinnehav. Avanza zero har ett 30 tal bolag i sin fåtölj. Avanza global har ca 1600 bolag. Det är lätt att förstå att avkastningen över tid kan utvecklas olika för dessa två fonder. Tittar man i backspegeln har avkastningen varit väsentligt bättre för fonder typ Avanza global än för Avanza zero.

Jag håller i princip med Jack när det gäller fondvalet. Det finns ingen anledning att välja 10 eller 20 % av olika fondkategorier hit och dit.  Att välja räntefonder när man sparar på 15 års sikt är meningslöst. Det är också onödigt att  låta någon annan tjäna pengar på ditt sparande med någon robot.

Spara 100 % i Avanza global. Det är enkelt och du behöver inte göra något mer än se till att dina månatliga insättningar till barnen fungerar och att banken löpande (månadsvis) köper fondandelar i fonden.

Om du läser om fondval här på bloggen finns ett antal olika upplägg, men inget är enklare än detta. Ingen kan i förväg veta om dessa olika upplägg om 15 år givit större avkastning än 100 % sparande i Avanza global.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-10 klockan 02:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.