Bankkonto tynger
Sök:

Bankkonto tynger

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Arne

ställde för sedan frågan: Bankkonto tynger

Har 1.9 mille på nichbank o 400000 på 4 hinkar modellen . Hur mycket skall jag föra över till de olika hinkarna varje månad? Är 78 år.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Beror på när du har tänkt använda pengarna, och hur ledsen du blir om aktiemarknaden kraschar och inte hinner återhämta sig medan du fortfarande lever. Jag hade nöjt mig med dessa hinkar:

  1. Buffertsparande. För akuta utgifter du inte räknat med. Bankkonto. 3 månaders utgifter bör räcka, det mesta av dina pengar är ju just buffert i vilket fall i och med att du inte längre är beroende av nyinkomna pengar.
  2. Användas inom 3-10 år. Här hade jag lagt allt som jag själv tänker att jag ska använda. Låg till medel risk. Inte mer än 50% i aktier, resten på sparkonto eller i räntepapper. Du kan minska risken över tid här allt eftersom du räknar med kortare livslängd.
  3. Arv. Allt jag inte tänker använda själv. Investera enligt globala barnportföljen. Nu är jag fortfarande ung men jag kommer aldrig att ha några egna barn så det är inte säkert att jag ens hade haft denna hinken.

Hur mycket pengar du vill använda och vilken riskvilja du har är det bara du som kan svara på. Jag ser inte riktigt nyttan med att ha många hinkar när tidshorisonten börjar bli kort.

Tänk också på att den statliga insättningsgarantin bara täcker 950 000 kr per bank. Du säger att du har 1,9 miljoner på samma bank idag. I en finanskris kan det hända att din bank går i konkurs och då försvinner hälften av pengarna. Skaffa en bank till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-24 klockan 12:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.