Banklån?
Sök:

Banklån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oscar

ställde för sedan frågan: Banklån?

Hej!

Jag och min sambo har haft turen och gjort en bra bostadskarriär. Vi har två fastigheter en lägenhet en trea som som är belånad på endast 20% och ett lantställe som är belånat till 60%.

Vi har en dotter som är 15 månader och funderar på fler barn och vi vill flytta till större lägenhet inom några år.

Vi båda två har medelinkomster och tjänar ca 700 000 kr tillsammans per år vilket betyder att vi endast får låna årsinkomsten gånger 4,5 = 3 150 000 kr med det nya amorteringskravet som kommer nästa år. Det är ungefär vad vi har i lån just nu.

Vi funderar på att låna upp våran lägenhet till 50% vilket innebär att vi inte behöver amortera med dagens regler samt att vi skulle kunna investera dessa pengar på lågriskfonder för att senare kunna köpa en större lägenhet utan det nya amorteringskravet.

Hur ser du på detta? Du har ju skrivit att man inte ska belåna lägenheten för att investera men detta är ju egentligen våra pengar som vi har sparat och lagt in i lägenheten.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gällande belåning finns detta inlägg som kanske kan hjälpa. I inlägget finns dessutom länk till fler länkar om belåning, amortering m.m.

Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan.

Utöver det så skulle jag säga att ”Inom några år” låter som kort sikt och det blir så hög risk att ha de pengarna ni behöver då på börsen. Nybörjarportföljen t.ex. rekommenderas på 5-7 år.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja som Elin är inne på så är er tidshorisont troligen för kort för att investera på börsen. På så kort tid är det nog bäst att betala av bolån och få den säkra (men låga) avkastningen därigenom.

 

Nu är det ju ett halvår sedan frågan ställdes. Hur har ni gjort med ert sparande?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-14 klockan 20:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.