Bankrådgivare - får de lov att göra så här?
Sök:

Bankrådgivare – får de lov att göra så här?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jingen

ställde för sedan frågan: Bankrådgivare – får de lov att göra så här?

Jag är en sk icke professionell kund enligt min bank.

Jag anlitade bankens personliga rådgivare att ta över förvaltningen av mitt fondkapital , ca 2-3 milj. för ca 4 år sedan.

Enligt mig har det inte gått riktigt som jag hade förhoppningar om och under det sista året har det varit väldig dålig kontakt med min rådgivare.

Innan bankens rådgivare tog över kontrollen av mitt kapital skötte jag själv sälja-byta-köpa fonder resultat +1-2 % per år. Min förhoppning med personlig bankrådgivare var att få ett bättre resultat. men så har det inte blivit enligt mig.

Mina frågor är:

 1. Vem är det som bestämmer över mitt placerade kapital på banken. Banken eller jag?
 2. Kan jag sälja ex strukturerade produkter i förtid utan kontakt med rådgivaren? Och är det rimligt att det skall ta nästan 14 dagar innan jag får dessa pengar?
 3. Kan jag sälja-byta-köpa fonder på mitt ISK konto, trots att jag inte är en sk icke professionell kund, utan kontakt med min rådgivare?
 4. Kan banken/rådgivaren gå in och sälja del av min fonder utan att kontakta mig för ett godkännande?

Mycket tacksam för svar på dessa frågor.

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej!

För att det ska bli korrekt kan ett alternativ vara att ta kontakt med en oberoende rådgivare, någon som både är sakkunnig OCH obunden till din bank. Exempel på en sådan är Henrik Tell som Jan intervjuade tidigare i år.

Intervju med Henrik Tell om ekonomisk rådgivning & rådgivare

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.

  Tack för svaret. jag skall kontakta denne oberoende rådgivare.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jingen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag glömde tyvärr en fråga:

Kan jag säga upp samarbetet med min bank och rådgivare utan att det kostar en massa pengar?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du skriver ”innan banken tog kontroll” osv. Du har alltså gjort ett avtal med banken. Läs avtalet så får du svar på dina frågor. Det är helt omöjligt för en utomstående att veta vad som står där. Har du förlagt avtalet så be att få en kopia av bankens ex.

Anser du att banken inte har följt avtalet så tag först kontakt med din rådgivare. Är du fortfarande inte nöjd så vänder  du dig till bankens klagomålsansvarige. Det finns en på varje bank.

Anser du dig fortfarande vara fel behandlad efter hens svar så får du gå vidare, om jag minns rätt till Finansipektionen. Banken har skyldighet att ge dig upplysning om detta.

Det låter anmärkningsvärt det du skriver men det är stört omöjligt att ge ett bra svar utan ha bankens synpunkter i ärendet. I vilket fall som helst så önskar jag dig lycka till med din portfölj.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Svaren på dina frågor beror på om du ingått avtal om s k ”diskretionär förvaltning” med banken eller inte. Det låter på frågeställningarna som att det kan vara så. Om det inte är så behöver jag mer information och du är hemskt välkommen att ta kontakt med mig i så fall (kontaktuppgifter hittar du här).

Diskretionär förvaltning innebär att banken på ditt uppdrag förvaltar din portfölj efter bästa förmåga. De har då befogenhet att mer eller mindre fritt, utan ditt godkännande, köpa och sälja värdepapper i din portfölj. Avtalet reglerar vilka riktlinjer som ska gälla för förvaltningen inklusive bl a övergripande portföljsammansättning, vilka slags värdepapper de får handla i och vilken information du ska få om handeln.

Vem är det som bestämmer över mitt placerade kapital på banken. Banken eller jag?

Du. Men. Om du ingått avtal om diskretionär förvaltning är det troligen så att du inte kan göra affärer i den portföljen utan att först säga upp det avtalet.

Detta för att det blir rätt kaotiskt om både du och banken samtidigt får göra affärer i samma portfölj, det skulle innebära att ansvarssituationen blir otydlig och risken för att det ska uppstå fel blir skyhög.

Kan jag sälja ex strukturerade produkter i förtid utan kontakt med rådgivaren? Och är det rimligt att det skall ta nästan 14 dagar innan jag får dessa pengar?

Strukturerade produkter är inte alltid så likvida, så det är inte omöjligt att det är så. Men, det är troligt att det tar längre tid och blir mer komplext att sälja om det är banken som förvaltar portföljen diskretionärt enligt ovan.

Kan jag sälja-byta-köpa fonder på mitt ISK konto, trots att jag inte är en sk icke professionell kund, utan kontakt med min rådgivare?

Din kundklassificering bör inte påverka om du har rätt att köpa/byta/sälja fonder. Men är du verkligen inte klassad som ”icke professionell”? Det är ovanligt att privatpersoner blir klassade som professionella.

Däremot är det helt normalt att du inte får köpa/sälja fonder i en portfölj som har avtal om diskretionär förvaltning enligt ovan.

Kan banken/rådgivaren gå in och sälja del av min fonder utan att kontakta mig för ett godkännande?

Ja, om det finns avtal om diskretionär förvaltning. Knappast annars så länge det inte rör sig om tvångsförsäljningar i samband med överbelåning.

Kan jag säga upp samarbetet med min bank och rådgivare utan att det kostar en massa pengar?

Troligen går det bra, men vågar inte säga säkert utan att ha sett avtalet!

Hoppas detta hjälpte!

Henrik Tell

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Alldeles utmärkt svar. Låt mig bara ge en kommentar vid sidan om.

  Många tror att om banken tar hand om förvaltningen så blir allt bra. Så enkelt är det inte.

  Klassiska frågor som plågat banktjänstemän i generationer typ Går räntan upp eller ner, går börsen upp eller ner är alltid lika omöjliga att svara på. Banken har en tro om detta. Oberoende om kunden har 50 000 kr eller 5 miljoner sparat blir svaret lika dant.

  Med en normal riskprofil är det därför lätt att avkastningen inte hamnar bättre än index. Visserligen kan banken se till att kunden får tilldelning vid nyemmisioner. Det behövs för å andra sidan tar banken bra betalt för sina tjänster.

  När kunden upptäcker den relativt mediokra avkastningen uppstår lätt missnöje. Avtalet med banken är dock så utformat att i normalfallet finns inget att göra.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-23 klockan 14:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.