Bara en fond? Skrattar bäst som skrattar sist!
Sök:

Bara en fond? Skrattar bäst som skrattar sist!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Bara en fond? Skrattar bäst som skrattar sist!

Till alla er som tycker att man bara ska ha en fond (”Varför krångla till det?”). Eventuellt två om räntor ska vara med; Spiltan Räntefond Sverige och LF Global.

I det som närmast kan beskriva min mellanriskhink (jag kör inte hinkprincipen riktigt) prioriterar jag stabilitet och likviditet. Det är denna som ska användas om bufferten tar slut i värsta läge.

Det innebär att det inte går att ha vad som inom IT brukar kallas ett single point of failure. För mig har det inte räckt med ”dual point of failure” här heller.

I portföljen har 8 olika räntefonder, av flera olika typer och i tre olika valutor. Utöver det ligger en tredjedel av ”räntedelen” av portföljen kontant på räntebärande konto i två olika banker. Alltså två ANDRA banker än där jag har min normala buffert (bufferten finns också den i två olika banker, en svensk och en utländsk, i två valutor, med varsitt eget kort kopplat till dem).

Portföljen är dessutom spridd på både Avanza och Nordnet (där även guldet finns). Antalet aktiefonder är ännu mer än 8, och jag har mer än en global indexfond i den.

Krångligt skulle många säga. Men:
Oavsett vilken bank, nätmäklare, kort, eller fondbolag som går i konkurs, får IT-problem, drabbas av sanktioner, utsätts för brott, eller något annat otänkbart (svart svan?) så har jag alternativ och alla tillgångar låses / försvinner ej.

Möjligtvis blir det lite krångligare vid ombalansering, men det gör jag inte så ofta.

Klappar svenska banksystemet ihop har jag en del av kontanterna i en utländsk bank i annan valuta med eget kort. Nämnde jag att ett av korten är Mastercard, och den andra Visa? I portföljen har jag ca 5 års utgifter, utöver min buffert som säkert täcker första året om jag snålar lite. Så klart har jag alltid lite sedlar i plånboken också.

Med detta som grund vågar jag ta betydligt större risker i den andra delen, och sover fortfarande hur gott som helst om natten. Tvärt om tycker jag till och med att denna period är superspännande!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att det låter som att du gjort bra val som passar dig. Bra jobbat, och kul att du delar med dig! Jag har också tänkt lite på det där med single point of failure, och det låter smart att jobba med det i någon form av bufferthink. Jag har inte någon mellanriskhink, för mig finns bara buffert och passiv hink.

Detta har jag landat i:

 • Två månaders utgifter på sparkonto i min vanliga bank
 • Några veckors utgifter i kontanter
 • Kreditkort, ej från min bank
 • Ytterligare två månaders utgifter hos Lysa (vilket precis som du säger har sämre likviditet)
 • Försäkringar: A-kassa, inkomstförsäkring, hemförsäkring, olycksfallsförsäkring

Om jag hade varit beroende av bil så hade jag ökat på både sparkontot och Lysa-bufferten men det är jag inte.

Jag är alltså en av dem som starkt förespråkar en renodlad strategi med en eller några få fonder. Men det är i de hinkar där det bara är avkastningen som spelar roll. Pengar som behövs snabbt måste också vara lätta att komma åt snabbt.

Du verkar ha betydligt större buffert/mellanriskhink än vad jag har. Tror det handlar om riskvilja. Jag har inga problem att anpassa mitt liv drastiskt om det krävs, bara jag får några månader på mig. Jag har familj som kan hjälpa till om det krisar. Jag har också en relativt stor tilltro till ”systemet” och litar alltså på att det mesta löser sig. Då vill jag inte ha kapital låst i lågräntefonder, och jag tycker bara det blir krångligt att blanda in andra valutor och liknande dystopisk prepping.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Spiltan räntefond Sverige har infört stop i uttag och insättningar,snart hör vi att företag som fonden lånat pengar till gått i konkurs ,då går fonden oxo i konkurs ,då träder i kraft sk.investerings skydd alla får ut 250000 kr resten är förlorad,LF Global med 60% usa rasar i värde, utländska banker i euroländer är mycket mer sårbara nu när Italien och Spanien går i konkurs ,svenska banker kanske har större chans att överleva ,guld är bra men bara fysiskt guld som du har i handen även smycken är bra alt annat guld på papper kan vara värdelöst.kontanter hemma oxo bra för att handlarna kanske vill ha cash ,dom kanske tror att kommer aldrig att få ut några pengar från banker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Det s.k. investeringsskyddet kommer ju så klart inte vara aktuellt här. Inte ens om fonden går i konkurs blir den aktuell. Den skyddar mot andra oegentligheter, inte att det underliggande värdet i en fond går mot noll.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ni båda verkar ha hittat ett system,  en sorts finansiell prepping, som funkar för er .

Jag tror också att det är viktigt att tänka till lite och ha någon form av plan och riskspridning på det sätt ni beskriver.

Tack för att ni delar med er.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ny dålig nyhet för de som hade allt sitt sparande i Lysa, och framförallt de som har sin ”lågrisk”-del där i tron om att risken var låg. Eller för den delen att en 80%-räntor och 20%-aktier-portfölj funkar bar som buffert. Grattis, från och med idag den 24:e är då 80% av din buffert låst. Spelar mindre roll för jag har min placering enligt ursprunglig post ovan, men det styrker min tes i att sprida mellan olika förvaringsinstitut/mäklare också, utöver den bred diversifieringen i själva innehavet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-21 klockan 08:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂