Bara rebalansera eller tänka om, igen?
Sök:

Bara rebalansera eller tänka om, igen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Janne

ställde för sedan frågan: Bara rebalansera eller tänka om, igen?

Snart 2019, nytt år med nya möjligheter att välja fel.. och sedan åtta år till pension.

Jag har flera fondförsäkringar på SPP, SEB, Skandia, Nordea och PPM där jag under 2018 haft en fördelning av Global, Sverige, Europa, Tillväxt och kortträntefonder.

Med facit i hand skulle jag bara kört Global fram till sommaren och sedan bromsat fallet med en stor del ränta under hösten, men det är ju lätt att vara efterklok.

Frågan är hur det ser ut i era kristallkulor för 2019-2020?

Hur länge pågår börsraset denna gång? När är är det dags att köpa aktiefonder för räntefonderna som annars bara lär fortsätta att sakta minska i värde pga alla olika avgifter bolagen har på de fondförsäkringar jag inte får flytta.

Ska jag ge upp Europa och Tillväxtfonderna eller har de ändå redan nått sin botten och borde börja vända uppåt framåt våren, eller iallafall falla långsammare än de USA-dominerade Globalfonderna?

Så, ska jag bara rebalansera till min initiala 2018 fördelningen och hoppas jag få mer rätt under 2019 eller tänka om, igen!?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vi har inga kristallkulor och det har ingen annan heller.

Det är därför många här rekommenderar globalfonder. Hela idén med att köpa en globalfond är just för att slippa spekulera.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ok, inte nån kristallkula men kanske kan man se på några tidigare börsras för att gissa hur långt och djupt nuvarande kan bli?

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Wall_Street-kraschen

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Svarta_måndagen

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/IT-bubblan#IT-kraschen

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_2007–2008

Själv hoppas jag börsrasen sätter press på inblandade parter att lösa handelskonflikterna och brexit under 2019 varefter vi ser ljusare tider.

God Jul!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Janne!

Tyvärr så vet ingen hur länge det kommer gå ner, eller hur mycket.
En krasch har varat i genomsnitt 4-5 kvartal och ca 50% ner.

Du verkar lite spridd i dina tankar hur du ska placera i fonder, rekommenderar dig att köra på endast globalfond för att få börsens avkastning.
Varför du väljer andra fonder utöver en globalfond ska vara för att du anser att en region ska gå bättre än det globala snittet, visst är USA ca 60% av marknaden, men det är också en väldigt stor ekonomi som har växt enormt mycket.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Robin,
  Den ”rekommenderade globala barnportföljen” (2018-01-29) du länkade till har 10% tillväxt/Asien, 20% Sverige, 60% Global och 10% räntor.
  Så, kanske är jag på rätt spår om jag säljer Europafonderna samt drar ner på räntorna till förmån för Globalfonderna.
  Tyvärr får jag inte flytta mina fondförsäkringar till Avanza/Nordnet varför mina fondalternativ begränsas en hel del.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janne
 2. Vit pil

  Hej!

  Absolut, länken visar 4 olika typer av indexsparande, den rekommenderade är som du säger uppdelad i olika världsdelar.
  Den visar även den enklaste typen av portfölj, som är 100% Globalfond.

  Beror på om du vill själv hålla på och balansera om eller om du vill fokuserat på annat och bara spara, isåfall rekommenderar jag bara en globalfond, kan inte riktigt bli fel då.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-22 klockan 13:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.