Barnens fondportfölj -
Sök:

Barnens fondportfölj –

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carina Friberg

ställde för sedan frågan: Barnens fondportfölj –

Hej,

Vi spar i en kapitalförsäkring hos Swedbank till våra barn. Sätter in 3650kr/månad. Idagsläget har fonderna ett värde på 185000kr. Skulle gärna vilja ha input på vår fördelning och ev ändringar vi kan göra. Ligger vi för högt på Sverige/Norden med 38% jämfört med Globalt 48%?

  • Swedbank Robur Access Global 44%
  • Spiltan Globalfond Investmentbolag 4%
  • Swedbank Robur Småbolag Norden 25%
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 13%
  • Swedbank Robur Access Asien 11%
  • Swedbank Robur Ny Teknik 3%

Mvh Carina

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om man inte som jag bara vill ha en fond (en global indexfond) så skulle jag nog minskat småbolag till 5-10%. Tagit bort Spiltan Globalfond Investmentbolag och minskat Spiltan Aktiefond Investmentbolag till 5-10%. Överskottet från dessa skulle jag lägga in i globalfonden.

Alltså:

 • Swedbank Robur Access Global 77%
 • Swedbank Robur Småbolag Norden 5%
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5%
 • Swedbank Robur Access Asien 10%
 • Swedbank Robur Ny Teknik 3%

I övrigt bra fonder. Varför har ni inte kapitalförsäkringen hos Avanza/Nordnet? Vet ni om att ni betalar 120:- per år i fast avgift och 0,75% i kapitalavgift hos Swedbank? Det betyder att Swedbank vill ha 0,75% av erat kapital varje år oavsett hur fonden går. Det är kostnads- och avgiftsfritt hos Avanza/Nordnet.

Det blir jättemycket pengar i avgift till Swedbank de närmaste åren. Kolla upp detta! Om det inte går att flytta så ska ni överväga att börja spara hos Avanza/Nordnet i en KF istället. Alla dessa fonder finns där också.

Hoppas ni kan flytta så ni inte tappar ännu mer pengar i avgifter.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lägger till en fråga om varför Swedbank Robur Ny Teknik ska vara kvar?
  Fondförvaltarna som har drivit den fonden lämnade i slutet av förra året, så vill man fortsätta ha samma exponering och kunskap så är det den nya fonden Core Ny Teknik som förvaltarna startade tillsammans.

  Tyvärr så går den inte att nå via Swedbank har jag för mig.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Jag visste inte att förvaltarna slutat. Då kanske det är läge att ta bort den också. Då blir det 80% global.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 3. Vit pil

  Stort tack för er hjälp! Ska definitivt kolla upp om en förflyttning till Avanza är möjlig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carina Friberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-20 klockan 13:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.