Barns veckopeng och eget långsiktigt sparande
Sök:

Barns veckopeng och eget långsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

Den här artikeln publicerades 2017-09-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Barns veckopeng och eget långsiktigt sparande

Hej!

Har två små barn (5 och 8 år) som vi inom kort kommer att börja ge veckopeng.

Eftersom vi gärna vill att barnen tidigt ska lära sig vikten av eget långsiktigt sparande funderade jag på hur man bäst gör detta?

Förutsatt att barnen sparar sina veckopengar under en lite längre tid (några månader) möjliggörs ju köp av en lite dyrare sak, men bör man redan nu komma överrens om att t.ex. 20% av alla pengar bör sparas på längre sikt (år)?
I takt med att barnen växer och veckopeng övergår till månadspeng och sedermera lön från eget arbete är det ju bra att ha en tumregel att utgå ifrån! :)

Idag sparar vi föräldrar till dem via en Kapitalsparsförsäkring, så ett långsiktigt sparande finns , men sköts av oss och barnen kommer inte få förvalta dem än på många år.

Tack för en bra blogg och många bra tips!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att Avanzas sparekonom Claes Hemberg skriver väldigt bra om veckopeng här: https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/08/30/supertid-for-barnens-eget-sparande/

För att lära barnen att långsiktigt sparande lönar sig rekommenderar han s.k. ”barnränta” på mellan 10% i veckan till 10% i kvartalet, beroende på barnets ålder. Syftet är att barnen ska förstå att pengar växer över tid om man låter dem vara ifred, och där är nog inte de < 1% / år de skulle få på ett vanligt sparkonto tillräckligt för att göra läxan tydlig.

Att som förälder bestämma att barnen måste spara t.ex. 20% på lång sikt tror jag är att göra dem en björntjänst. Uppmuntra hellre till sparande genom att hjälpa barnen komma på lite dyrare saker de skulle vilja köpa, och hjälp dem räkna ut hur länge de måste spara för att ha råd.

Kanske viktigast av allt, tror jag, är att låta barnen göra misstag med sin veckopeng. Avråd från impulsköp, men låt barnen ta ut sina sparade medel om de insisterar. Förr eller senare kommer insikten att köpet skedde på bekostnad av den där andra saken, som hen egentligen mycket hellre hade velat ha. Den lärdomen tror jag att de flesta måste köpa sig någon gång i livet, och ju tidigare desto billigare blir den.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kan tipsa om http://www.veckopengen.se som underlättat vår veckopengshantering då vi inte använder kontanter längre. I appen kan man ställa in ansvarsuppgifter som kan generera extra inkomster när barnen utför dem (bädda sängen, städa, plocka ur diskmaskinen exv.) Man kan ställa in sparränta som det tipsas om här ovanför och det går också bra att ställa in sparmål. Appen funkar både som virtuell spargris när barnen är mindre och kan kopplas till bankkonto när barnen är stora nog för ett bankkort.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-19 klockan 14:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂