Barnspar
Sök:

Barnspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nina

ställde för sedan frågan: Barnspar

Hej,

 

jag har två barn som det skiljer 9 år på, de är nu 4 redo. 12 år gamla. Jag har ett gemensamt sparande till dem i en barnportfölj hos Avanza. Hur gör jag så att det blir rättvist fördelat vid respektive barn 18 årsdag? Jag har tänkt att jag bör ha ett varsitt sparande, starta en till barnportfölj!? Den totala summan för sparandet är 40.000kr, hur fördelas dessa nu om jag öppnar ett nytt spar till det ena barnet? Tacksam för tips/ vänligen Nina

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Det skiljer 10 år mellan mina och den äldre får mer i sparande än den yngre! Har nu kört så i ett par år men ska under hösten spara vidare i en isk till dom, dvs., jag bestämmer när dom får pengarna! Låter det separata sparandet leva vidare och dom får när dom blir 25år! Det kommer att jämna ut sig och kommer skriva ner det!

Så här jag gjort, om det det är rätt eller fel det får tiden avgöra

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Hej, tack för input och snabb återkoppling!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Nina!

Jan har gjort en artikel om just detta med barnsparande, du hittar den här!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har inga barn men har funderat någon gång hur jag skulle hantera det.

Det här blev min ”rattvisa” lösning:

1) spara på ett konto till både barn
2) när första barnet fyller 18 så får den en summa som du tycker är rimligt; säg 100.000 kr.
3) sedan fortsätter du spara i samma konto
4) när andra barnet fyller 18 så får den samma summa som första barnet fick, men korrigerat efter inflationen som har varit; säg att det blir 115.000 kr.
5) sedan delar du upp det resterande beloppet över både barn. Första barnet får alltså en extra summa när den fyller 27 och andra barnet får mera än de 115.000 kr den hade rätt på.

Kanske lite krångligt men jag tror lösningen tar hänsyn till de mesta. Både inflation och olika marknadsändringar under deras ungdom.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-18 klockan 11:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.