Barnspar ISK i Avanza, men funderar på KF i Nordnet pga överförmyndarna
Sök:

Barnspar ISK i Avanza, men funderar på KF i Nordnet pga överförmyndarna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ägg i olika korgar

ställde för sedan frågan: Barnspar ISK i Avanza, men funderar på KF i Nordnet pga överförmyndarna

Jag har en liten fundering. Så här ser läget ut nu. Sparar åt mig själv i ISK + mina två barn Pelle och Kalle i varsitt ISK (i deras namn). Allt i Avanza och allt sätts i aktier enligt principen ”buy and hold”. Jag har även ett KF i Avanza för utländsk aktiehandel

Har fått till mig att den dagen något av barnen passerat 8 prisbasbelopp måste jag gå via kommunens överförmyndarnämnd när vi ska genomföra aktiehandel, vilket känns sisådär då jag är övertygad om att de inte har koll på aktiehandel överhuvudtaget.

Ett sätt att komma runt det är att öppna KF i mitt namn med barnen som förmånstagare.

Så här är min plan:

Öppna tre KF åt mig i Nordnet, ett utan förmånstagare och de två andra med varsitt barn som förmånstagare. Dvs KF1 ingen förmånstagare, KF2 Pelle som förmånstagare och KF3 Kalle som förmånstagare. Jag tänker då låta mina tre ISK i Avanza ligga och göra småköp efter att det blivit aktieutdelningar.

Säg att jag har Ica i mitt ISK i Avanza och vill öka innehavet, men via mina tre KF i Nordnet. Kan det bli något ifrågasättande från tex skatteverket om jag äger ICA via både en isk i Avanza och via tre KF i Nordnet, eller är det bara att köra på? Är det helt ok att ”korsäga” aktier?

Jag äger ju även utländska aktier via KF i Avanza, bla Boston pizza. Skulle den vara ok rent juridisk att även äga via KF i Nordnet? Känns som en bra aktie att äga då den har månadsutdelning…

Anledningen till att jag vill öppna tre KF i Nordnet är dels för att sprida riskerna men också för deras aktielåneprogram.

Vad tycker ni om mitt upplägg i övrigt?

 

 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om det stämmer men 8 prisbasbelopp har jag ingen aning om, men om det stämmer så är det ännu en anledning till att använda KF som barnspar.

Att köra på KF istället för ISK tycker jag låter sunt, ser inget fel med ditt upplägg.

Det finns inga restriktioner att du inte får äga samma aktie i olika konton, t.ex i en KF så står inte du ens som ägare så skatteverket har ingen koll att du har ICA i en KF. Så ja, du kan ”korsäga”.

Finns inga restriktioner att du inte får äga utländska innehav i en KF, det är till och med bättre då försäkringsbolaget hjälper dig att få tillbaka källskatten som dras på utdelningen på utländska bolag.

Ser bra ut, lycka till!

Läs gärna Jans artikel om ”Barnspar” för att lära dig mer!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för bra svar, Robin. Det som gör mig tveksam gällande den juridiska biten är just orderläggningen. Säg att jag vill köpa Investor till mig och barnen. Är det då ok att lägga en köporder på 20 investoraktier i min isk (på avanza) och sen köpeorder på 10 investoraktier i min Nordnetkapitalförsäkring (med barn Pelle som förmånstagare) och en exakt likadan köporder i Nordnetkapitalförsäkringen där jag har Kalle som förmånstagare?

Kan det tolkas som att man försöker påverka aktiekursen? Vill absolut göra rätt för mig, därför jag ställer dessa frågor 🙂

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du kan sova lugnt om natten. Om Investor omsätts för mer än 100 miljoner under en dag på börsen, så är dina aktieköp som en droppe i havet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Säger som Nestor, bara att köra på, kommer inte anses som kursmanipulation på något sätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Men får man lägga en order på en aktie i två kf, och samtidigt lägga ordern på samma aktie i en isk? Nu tänker jag inte specifikt på Investor (det var bara ett konkret exempel), utan generellt. Om vi tar tex Eurocon som är betydligt mindre – skulle det vara ok att lägga order på den via två kf och ett isk?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför i all världen skulle detta inte vara ok? En order på 40 aktier eller tre order på sammanlagt 40 aktier innebär ju samma sak.

  Att köpa aktier för att behålla kan ju aldrig vara kursmanipulativt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Det ska nog inte vara några problem, när väl folk åker dit för kursmanipulation så är det för att dom inte kan försvara sitt agerande.
  Om du har tänkt att ”fylla på” innehav och måste då dela upp till mindre summor så spelar det ingen roll för FI, du kommer inte bli ifrågasatt.

  Dom som väl åker dit för kursmanipulation brukar ha gjort en sådan handel systematiskt och i illikvida aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-03 klockan 22:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.