Barnspar - nybörjare
Sök:

Barnspar – nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Barnspar – nybörjare

hej

Är nybörjare och har för ett tag sedan startat ett kapitalsparkonto på Avanza till min dotter enligt dina instruktioner.

Nu ser jag att portföljen har ändrats och jag vill balansera om portföljen men känner mig lite dum. Kan jag på något sätt se min procentuella fördelning på Avanza så jag ser hur pengarna ligger fördelade idag så jag vet vad jag bör sälja och vad som kan ligga kvar för att nå din rekommenderade fördelningen på 8 olika fonder?

 

Vänligen

Camilla

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, Camilla.

Intressant fråga. Jag loggade nyss in på Avanza och spanade runt, men hittade ingen självklar hjälp för att behålla balansen direkt på webbsidan. De har dock en funktion som kallas Portföljrapport (överst på sidan för din kapitalförsäkring finns ett antal \”flikar; först Innehav, sen Transaktioner, följt av just Portföljrapport) som skapar en PDF, som bland annat visar \”Andel %\” för respektive fond. Den visar nuläget men kan vara svår att använda för att se vilka förändringar du ska göra. Jag hade nog, istället, lagt in fondernas aktuella värde i ett kalkylblad (Excel eller Google Spreadsheets) och jämfört med den rekommenderade fördelningen. Med det som stöd går det sedan att lägga sälj/köp-ordrar för att justera innehaven.

Du skriver att du startat sparandet till din dotter \”för ett tag sedan\” och att du nu ser \”att portföljen har ändrats\”. Det är svårt att bedöma om det handlar om månader eller år. Förändringar i sig är inget fel och ombalansering behöver inte göras jätteofta, utan kanske någon gång per år.

Även om texten är lång så har Jan förklaringar och exempel om ombalansering i artikeln https://rikatillsammans.se/fondportfolj/ombalansera-dina-fonder-och-aktier-en-battre-avkastning/

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Jag fattar inte varför ska man krångla så mycket med portföljen 8 st fonder om man är nybörjare? Speciellt om det är långsiktigt barnsparande. Varför inte göra det enkelt som sköter sig själv att välja 100% LF Global indexfond. Automatisk köp i den utan krångel. Eller om man vill ha mer fonder och kan inte så mycket lite dyrare Avanza Auto 6. 0.50% årsavgift och slipper tänka något själv. Måste det vara krångligare än så? Hoppas att den svaret gör livet lite enklare för många. Lycka till.

Mvh.jacke77

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med Jacke77 om att åtta fonder är ganska mycket.

sidan om barnportföljer har Jan exempel med en till åtta innehav, där just 100% i Länsförsäkringar Global Indexnära är utgångspunkten. Det var i en liknande fond jag själv lade grunden i mitt barnspar. Senare har jag fyllt på med bl.a. Sverige och tillväxtmarknader, närmare det som beskrivs som ”Globala barnportföljen med fyra indexfonder”. Jag har tagit min inspiration från Claes Hemberg och hans enkla fondportföljer.

Sparande ska vara så enkelt så att det blir av, det är det viktigaste.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-26 klockan 09:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.