Barnspar om man har flera barn.
Sök:

Barnspar om man har flera barn.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn Nygren

ställde för sedan frågan: Barnspar om man har flera barn.

Hej Jan.

Nu när du fått ert andra barn funderar jag på hur du tänker med barnsparandet framöver för er och generellt. Jag vet att du skriver att man skall spara till barnen i ”en klump” för annars är det lätt att det blir orättvist (du drog exemplet med dig och din bror och hur olika mycket ni skulle ha fått).

Jag köper detta. Samtidigt ger det upphov till några smärre problem. Säg att man har 3, 4 eller 5 barn. Det kanske skiljer 10-12 eller kanske 15 år mellan äldsta och yngsta. När den äldsta vill ta ut sin del, t.ex. när den är 20, är yngsta kanske bara 8 år. Ska man då rent krasst bara sälja av en femtedel av portföljen? Den övriga 4/5-delen kan ju gå kanonbra till nästa barn och den då kan få ut en större del, eller en mindre del. Hur tänker du kring det?

En annan fråga är ju hur fördelningen skall se ut om det är flera barn i samma portfölj. Man skall ju, helst, trappa ner risken ju närmare man kommer dagen man skall sälja av. Säg att det skiljer 8 år mellan barnen. Om den ena skall få ut sina pengar när den är 20, skall man i sådana fall öka på andelen räntefonder vid 12 års ålder. Det andra barnet är då bara 4 och skulle kunna ha en 90-10-portfölj ytterligare 8 år, men går då ”miste” eventuell aktiefondsuppgångar från och med ombalanseringen för 12åringen börjar. Jag kan tänka mig att det blir ännu knepigare om man har 3, 4 eller ännu fler barn.

Ett alternativ är väl att ponera att man får en summa, inte en del, vid sin 20års dag, säg 100 000. Alla barnen får det till och med sista barnet blir 20. Om det finns (förhoppningsvis) några pengar kvar får antingen alla barnen dela lika på det som finns kvar, eller så kan det återgå till föräldrarna som ändå gjort jobbet med sparandet.

Hur skulle du resonera kring dessa två frågor?

MVH Björn

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Björn,

Jag skulle resonera precis som du. Jag har lite samma utmaning. Freja är 7 år och Elsa är nyfödd. Nu sparar vi till dem i samma klump. Hur vi sannolikt kommer att göra är att när Freja fyller 18 så får hon t.ex. 25 procent. När Elsa fyller 18 får hon också samma andel i procent. Resterande belopp delas upp så att det blir rättvist. Behöver Freja mer pengar i en period – kanske kontantinsats så får man väl lösa det då.

Angående nedtrappningen så tror jag inte det behövs eftersom jag skulle rekommendera att barnen fortsätter ha pengarna investerade. De har ju fördelen att de kan ”vänta” ut en dålig period på börsen tänker jag.

Tack för att du läser och tack till er andra som också svarat!

jan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En reflektion om du sista förslag. Om det skiljer tolv år mellan barnen bör du väl även räkna med inflationen när du betalar ut pengarna. Annars riskerar ju sista barnet att få kanske 30 procent mindre i köpkraft än första barnet.

Personligen öppnade jag samma fonder till samtliga  mina barn och sparade arton år till dem alla. Sedan fick de själva bestämma. Ingen av dem använde pengarna till något onyttigt, så jag är mer än nöjd.

Hade det blivit väldigt snett, så kanske jag hade fått gå in och fördela om på något sätt, men det släpp jag. Exakt millimeterrättvisa går ändå aldrig att uppnå.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Nestor.

  Tack för ett snabbt svar, men jag vet inte riktigt hur jag skall tolka det. Jag förstår inte riktigt om du hade (t.ex.) en kapitalförsäkring åt de var (t.ex. tre olika KF för tre barn men med samma innehålla av fonder) och sedan sparade i samma fonder eller om du hade en enda kapitalförsäkring (eller isk) och sparade i samma fonder. Jag kan inte heller tolka/läsa in om/hur du gjorde med nedtrappningen.

  Jag är glad för din skull att det gick bra och de var nöjda, jag tänkte dock mest på det Jan brukar säga att om hans föräldrar hade gjort två olika konton åt hans och hans bror hade brodern fått 400 000kr och Jan 2 000 000kr, vilket inte är riktigt nära någon milimeterrättvisa. (kommer inte ihåg hans exakta siffror)

  Du har såklart rätt i att man får räkna med inflation om man försöker sig på något, jag tänkte bara om någon hade ett förslag på hur man skall tänka när man har flera barn och vilken strategi som kommer närmast rättvisan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Jag har fem barn och sparat samma summa i respektive indexfond som dom får ( tre har fått) när dom fyllt 18. En bra början till körkort, bil och ett spar. Har även kört privat väldigt mycket så det inte har behövts så många körlektioner till körkortet= mer pengar över till dom😊. Mvh Eva

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-03 klockan 13:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.