Barnspar
Sök:

Barnspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kerstin Chytraeus

ställde för sedan frågan: Barnspar

Hej! Ska börja spara till barnbarnen. 600kr/mån . Tiden är minst 10 år. Är nybörjarfonden ett bra alternativ? Ska jag göra fondfördelningen själv eller sker det automatiskt. Måste jag gå in med ett större belopp än 600kr? Är nybörjare och mina frågor är säkert dumma. Men jag måste börja någonstans/ Kerstin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kerstin,

Kul att du tänker börja med spara! Nybörjarportföljen kan fungera men eftersom du ska spara långsiktigt och verkar föredra en enklare lösning så blir det förmodligen lika bra med (en förenklad variant av) Globala Barnportföljen.

Fondfördelning med nya insättningar går inte alltid automatiskt. Det beror lite på vilken investeringsplatform/bank du väljer använda och vilka möjligheter de erbjuder för ett automatiserat månadssparande inklusive fondköp. På Avanza kan man iaf sätta upp ett månadsparande på 600 SEK och samtidigt bestämma vilka fonder ska köpes när pengarna kommer in på kontot.

Vissa fonder kan man redan månadspara från 1 SEK, andra fonder ska beloppet per insättning vara minst 100 SEK eller högre. Det brukar rekommenderas en portfölj som t.ex. 70% global fond, 15% tillväxtmarknad och 15% småbolagsfond. 15% av 600 SEK = 90 SEK och kan hamna precis under gränsen.

Hur du än kommer ordna månadssparande så kommer du fortfarande behöva titta på din portfölj minst en gång om året för att då manuellt ombalansera mellan fonderna så att fördelningen är den som du ursprungligen ville ha.

Med 600 SEK i månaden kan det vara klokt att inte komplicera saker för mycket. Det skulle till exempel också fungera utmärkt med att sätta in alla pengar i en portfölj som endast har 1 bred global indexfond; som t.ex. LF Global Indexnära eller Avanza Global. Och sedan inte krydda portföljen med extra fonder. På så sätt slipper du också klura med någon fondfördelning och den årliga ombalanseringen. Och du får ändå ett enkelt sparande som kommer bli jättebra för ditt barnbarn.

Eller så kör du på en fondrobot som Lysa. I så fall behöver du endast skapa ett konto hos dem, ställa in fördelningen aktier/ränta på (90/10) eller (100/0) och aktivera ett enkelt månadssparande med bara beloppet av 600 SEK. Lysa tar sedan automatiskt hand om fondköpet och rätt fördelning över deras utbud av breda indexfonder och räntefonder så snart som pengarna landar på kontot en gång i månaden. Smidigt och bra också.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-02 klockan 18:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.