Barnsparande, flytta till globala barnportföljen?
Sök:

Barnsparande, flytta till globala barnportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Julia Jansson

ställde för sedan frågan: Barnsparande, flytta till globala barnportföljen?

Hej!

Jag har nyss märkt att jag har fått en del pengar sparat till mig på min bank SEB i SEB Sverige indexfond. Jag är 20 och kan alltså flytta på dessa om jag vill. Jag fortsätter gärna med samma sorts passiva sparande på lång sikt, men vet inte om det är så bra att ha alla pengarna i SEB Sverige indexfond, och att ha dem på SEB. Jag har redan ett sparande på avanza med nybörjarportföljen. Men funderar på att kanske starta mitt passiva, mer långsiktiga sparande nu på avanza. Borde jag flytta till avanza och skapa ett nytt sparande motsvarande globala barnportföljen? Eller ska jag lägga in det i mellanriskhinken? Eller ska jag bara låta det vara kvar som det är nu?

Tacksam för tips.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Julia,

Att flytta dom till Avanza låter som en bra idé, dels för att få större valfrihet, minska risken då du kommer välja flera fonder istället för endast en och för att samla ditt sparande på ett ställe. Lysa är givetvis också ett alternativ om du vill överlåta jobbet till robot.

Om det är ett långsiktigt sparande du vill ha med de pengarna så låter globala barnportföljen bra.

Om du ska lägga de i din mellanriskhink – det beror på när du har tänkt att använda pengarna. Med det sagt så kan jag tillägga att det ena behöver inte utesluta det andra.
Du skulle kunna ta en fördela summan ifrån SEB till din mellanriskhink samt till passiva långa hink.

Lägger med en länk, som jag tror är den senaste uppdateringen när det gäller de olika portföljerna:
https://rikatillsammans.se/ombalansering-2019/

Hoppas med detta att du fick lite idéer till hur du kan göra.
Med vänlig hälsning, William

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Angående vilken av portföljerna pengarna bör hamna i så tycker jag du ska läsa artikeln ”Fyra Hinkar Strategin”, den kommer troligtvis ge dig några idéer!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-30 klockan 08:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.