Barnsparande, globala barnportföljen?
Sök:

Barnsparande, globala barnportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Barnsparande, globala barnportföljen?

Hej! Vill börja med att säga att vi gillar din blogg och podcast.
Vi sparar just nu till våra barn (födda 2013 & 2016) inom Länsförsäkringar, ISK, i varsina fonder, bägge; LF Bekväm Fond Balans A, årlig avgift 1,48% 500kr/barn/mnd.

Vi har genom dels din blogg blivit inspirerade och skapat ett konto på Avanza där vi nu ska börja spara ytterligare till barnen och funderar på globala barnportföljen, totalt 400kr/mnd. Hur många fonder skulle du rekommendera i portföljen till den summan?

Frågor vi har är;
– vad tänker du om vårt nuvarande sparande inom LF? Det vi tänker är att vi ska fortsätta spara där vi är inom LF men börja spara ytterligare 400kr/mnd i Avanza. Är det dumt att ha tre olika fondsparanden? Skulle vi vinna mer på att ha allt samlat? Vi har sett att barnens sparande just nu inte är rättvisa i separata fonder.
– Vi har också en summa pengar utöver månadssparande som vi skulle vilja lägga in i globala barnportföljen, är det klokt att lägga in hela på en gång? Eller ska vi dela insättningar i omgångar?

Tack på förhand.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

LF Bekväm Fond Balans är en relativt ny fond blandfond utan någon vidare historik att titta på. Dyr är den också. Jag hade bytt ut den utan att tveka.

Jag skulle hellre valt LF global indexnära som är betydligt billigare och passar bra för långa spartider. LF Bekväm innehåller en hel del räntor som egentligen inte behövs då era barn är så unga och spartiden är mycket lång.

Finns det något skäl till att ni har ett ISK hos LF? Avanza eller Nordnet har så mycket större utbud och LF fonderna finns att hitta där också.

Jag ser inte poängen att ha tre st fondsparande, en räcker gott och väl tycker jag. Man förlorar inte på att ha flera fondsparanden men det blir ju lättare att hantera ett sparande än tre.

Tänk också på att det är optimalt att ombalansera portföljen en gång per år. Då är det inte lika roligt att ha tre portföljer som egentligen överlappar varandra. För att slippa ombalansering kan ni även överväga att äga en enda global indexfond som ni bara låter ticka på år ut och år in.

Insättningar i omgångar eller allt på en gång ; det beror på vad ni känner er bekväma med. Statistiskt sett är det mer fördelaktigt att gå in med allt på en gång så att pengarna blir exponerade mot börsen direkt. Men känslomässigt är det lättare att månadsspara.

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med John. Har själv barnspar i ISK hos LF och sparar i EN fond, SPP Aktiefond Global A. Den innehåller lite mer Asien (tillväxt) och lite mindre USA än LF Global indexnära. Man uppnår ungefär samma fördelning genom att ha ca 90% LF Global indexnära och 10% LF Tillväxtmarknad indexnära

Vi har ett ISK för båda barnen.

Så länge ni inte är ute efter specifiks fonder som inte finns hos LF ser jag ingen direkt anledning att börja hos Avanza eller ha flera konton. LF har ett bra utbud av fonder för att vara en bank. De har Spiltan, AMF, Robur Acces m.fl. Det går att flytta kapital mellan två ISK både inom banken och mellan LF och Avanza om det skulle behövas utan att bli dubbelbeskattad.

Byt ut den där bekvämfonden mot en globalfond pronto och spara i den nya varje månad. Den klumpsumma ni har skulle jag satt in på en gång istället för att den ska delas.

Så, summa summarum, ett ISK för båda barnen med en globalfond (eller global + tillväxt) och spara i den varje månad och stoppa in klumpsumman på en gång. Så hade jag gjort och så gör jag.

@John: Om man har lönekonto, hemförsäkring och sparande om minst 500:- hos LF får man gratis visakort, i alla fall hos Stockholm

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @Fredrik ; Om man vill vara lite elak – de lockar alltså med något som borde vara gratis! Men det är ju så lite överallt känner jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 2. Vit pil

  Ja, så är det. Jag har inte hittat någon bank som har det gratis utan någon motprestation. Jag tycker dock att deras (LF) krav är rimliga och ganska enkla. Vi behöver få in lönen, vi behöver oftast en hemförsäkring och att spara på ett ISK i en billig indexfond är ju inte dåligt. Jag hade gärna haft en bank med alla tjänster gratis, men på något sätt måste de ju tjäna pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-12 klockan 19:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.