Barnsparande med större startkapital
Sök:

Barnsparande med större startkapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Susanne

Den här artikeln publicerades 2017-05-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Barnsparande med större startkapital

Hej,

vi har sparat till våra söner i kapitalförsäkringar i Skandia i deras namn sedan de var ganska små, nu faller den ena kapitalförsäkringen ut för vår 17-åring om vi vill. Annars kan vi välja att senarelägga utbetalningen. Han är inte mogen att ta hand om pengarna utan vi vill vänta tills kapitalet och sonen vuxit till sig ytterligare :-)

Jag funderar på att flytta pengarna, ca 100tkr, till Avanza och fortsätta sparandet till sonen där, undrar bara i vilken form jag borde fortsätta (ISK, KF?) och i mitt eller sonens namn?

Tacksam för råd,

Susanne

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om ni sparat i KF hos Skandia, har försäkringarna stått under era namn? Om det inte är i er sons namn är det utmärkt för då kan han inte kräva sina pengar på sin 18-års dag :)

Tycker att ni absolut ska överväga att flytta kapitalet till Avanza/Nordnet till ett ISK i ERT namn.

Men kolla upp först – Det är mycket möjligt att Skandia tar ut en flyttavgift = läs straffavgift för att ni lämnar dem, men i längden kan det ändå vara värt kostnaden. Jag vet inte hur mycket de tar ut, men det är väl vanligt att de stora försäkringsbjässarna och banker kräver ca 1-2 % av kapitalet för flytten plus att de ofta gör det onödigt komplicerat att utföra själva flytten med en rad pappersexercis osv, för att de vill få kunderna tro att det inte värt besväret att flytta. Men just pg a detta skulle jag personligen flytta allt för att slippa handbojor och bromsklossar form av finansiella bestraffningar.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svar, försäkringen faller ut för utbetalning nu, om vi inte vill att den förlängs. Så ingen kostnad förknippad med att flytta pengarna. Den har varit i sonens namn, men han är omyndig och vi förfogar över pengarna. Så bör inte vara konstigt om vi sätter dem i ett sparande i förälders namn framåt. Vill gärna ha råd om sparform då han är 17 och rimligt är att han får tillgång till pengarna om ca 7-8 år. Hälsn Susanne

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Susanne

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-30 klockan 23:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.