Barnsparande. Råd ang fördelning ränte/aktiefonder
Sök:

Barnsparande. Råd ang fördelning ränte/aktiefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria Hoff

ställde för sedan frågan: Barnsparande. Råd ang fördelning ränte/aktiefonder

Hej!

Jag ska börja spara till första barnet på en KF i mitt namn. Tänker mig hela barnbidraget 1250 kr varje månad och undrar om följande fördelning känns rimlig med sparhorisont på åtminstone 18 år. Bra spridning men relativt enkel, eller? Tacksam för input.

Avanza Global 47 %

Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A 10 %i

PLUS Småbolag Sverige Index 8 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 13 %

Handelsbanken Global Index Crit (A1 SEK) 12 %

Spiltan Räntefond Sverige 10 %

 

Allt gott

Maria

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

LF tillväxtmarknad: avanza emerging markets är lite billigare och följer samma index

PLUS småbolag, något man bör känna till: Fonden består normalt av investeringar, direkt (så kallad fysisk replikering) och via investering i fonden PLUS Mikrobolag Sverige Index, i cirka 200 bolag fördelade på olika branscher. Fonden får placera högst tio procent av dess värde i andra fonder.

PLUS mikrobolag: Total avgift 0,63 % ” Fonden får placera högst tio procent av dess värde i andra fonder.”

PLUS småbolag är alltså en fond som får placera max 10% i en fond som får investera max 10% i andra fonder och där tar insynen slut.

det betyder, hypotetiskt,  att 1% av PLUS småbolag skulle kunna investeras i en fond som tar ut en avgift på 100%. om så är fallet kan jag inte avgöra, men det är något man bör ha i åtanke.

 

handelsbanken följer Solactive ISS ESG Screened Developed Markets Small Cap index. vem som bestämmer vad som ska ingå i det indexet vet jag inte. finns en risk för motstridiga intressen, jag har inte forskat vidare utan sålde när de bytte index. dessutom är avgiften 0,68% något hög enligt vissa. allmänna rådet är att inte betala mer än 0,4% för en fond.

 

 

förutom de invändningarna tycker jag det ser helt ok ut.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för feedback! Har stuvat om och förenklat lite särskilt med tanke på avgifter.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Maria

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-15 klockan 12:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.