Barnsparandet/Nybörjare
Sök:

Barnsparandet/Nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Max

ställde för sedan frågan: Barnsparandet/Nybörjare

Hej,

Ska nu börja med barnsparandet och försökt att läsa så mycket som möjligt. Kommer börja med en liten summa först 250kr i en-två fonder för att sedan öka.

Det jag funderar på är att många skriver att man ska välja en indexfond då avgiften för aktiv förvaltad fond är högre. Men om avkastningen för en aktivförvaltad fond är högre av avkastningen för en indexfond borde det inte spela någon roll? Tänkte jag fel?

Vi tar ex:

Swedbank robur Kapitalinvest, avgift 1,37%, avkastning iår 26,82% (efter att avgiften dragits?)

Avanza global, avgift: 0,11%, avkastning 23,72%

Så skulle någon snäll person kunna förklara för mig hur jag ska tänka. Även förslag/tips på fonder är välkomna.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Men visst finns det aktivt förvaltade fonder som har gett högre avkastning än passiva indexfonder.

Gällande barnsparande så rekommenderas det 90/10 portfölj med tidshorisont på 9-10 år +. Jag rekommenderar att läsa på om Globala barnportföljen som Jan har skrivit.

2019 års uppdatering av Globala barnportföljen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-30 klockan 10:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.