Bästa bolåneränta under 60% belåningsgrad
Sök:

Bästa bolåneränta under 60% belåningsgrad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M & L

ställde för sedan frågan: Bästa bolåneränta under 60% belåningsgrad

Hej,

Vi är ett par som båda är mellan 25 och 30 år som köpt vår första bostadsrätt. Vi undrar lite vilken ränta vi kan förvänta oss/förhandla ned till. Ekonomiska förutsättningar:

 

 • Lånestorlek: 1.400.000
 • Ca. årlig hushållsinkomst (brutto): 870.000
 • Belåningsgrad av bostadsvärde: 60%

Har varit i kontakt med Hypoteket och Danske Bank (vi är med i SACO vilket ger lägre ränta). Båda bankerna verkar erbjuda en ränta runt 1,3% utan förhandling. Har någon några förhandlingstips? Hur mycket är rimligt att kunna förhandla ned? Är det några fler banker som man skulle höra av sig till? Tacksam för svar!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 

En förhandling innebär att man kan erbjuda motparten något som innebär att den är beredd att sänka sitt pris. Detta gäller både vid förhandlingar med banker och andra företag.

Den klassiska varianten är att man hittar en annan billigare leverantör, i detta fall av pengar.

Man kan kanske  tillföra leverantören någon form av mervärde, typ jag har också ett aktiebolag och är beredd att flytta bolagets affärer till er.

Storleken på tjänsten har också betydelse. Ju mer du vill ha, desto större prutmån. Går du till din lokala butik och köper 1 liter mjölk kan du inte pruta. Är du grossist och köper 1 ton mjölk blir priset ett annat.

I ert fall har ni tittat på två kapitalleverantörer med konceptet ”prutat och klart”. Lånebeloppet är dessutom inte speciellt högt. Kan inte erbjuda några mervärden enligt ovan, får ni inte hoppas för mycket av vidare förhandlingar.

En hundradels procent innebär 140 kr före skatt per år. Personligen hade jag valt Danske Bank framför Hypoteket även om de skulle vara någon hundradel dyrare. Skulle det bli kris på kapitalmarknaden känns det bra att ha lånat pengar av en mera etablerad aktör.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skulle en flytt av sin investeringsdepå, ISK:n eller flera konton ses av utlånande bank/hypotek som en form av mervärde?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan
 2. Vit pil

  Det skulle absolut kunna vara något mervärde, vissa banker ser det som något som kan sänka räntan ganska mycket iaf, har för mig att Handelsbanken är en sådan bank.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Storbankerna har sofistikerade dataprogram där man ser hur mycket man tjänar på varje tjänst. Visst ger det ett bättre förhandlingsläge, ju mer man kan erbjuda banken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi är i samma sits med lån på 1,7 miljoner och valde SBAB på 1,34 %.

Nordea erbjöd 1,09 % låst på 3 år men hade då motkrav på att jag skulle flytta mina fonder till dem från avanza, ca 0,6 miljoner.

Meddela gärna om ni når någon bra deal.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-23 klockan 10:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.