Bästa fondsparande
Sök:

Bästa fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Skrips

ställde för sedan frågan: Bästa fondsparande

Hej

Vad är bäst?

Om vi förenklar verkligheten och antar att världen består av tre marknader som är fördelade enligt nedan

Usa 40%

Europa 30%

Asien 30%

Är det verkligen bäst att investera i en global fond eller hade en marknadsfond uppdelning varit bättre?

Jag kanske inte förstår hur en ev omfördelning I en global fond fungerar men i min värld vore det inte bättre att äga specifika marknader för sig enligt nedan:

Säg att Europa och Asien går upp men USA går ned.  I en global fond så skulle effekten kanske bli +-=0 (?) men hade man ägt marknaderna separat hade man antingen kunnat sälja av Europa och / eller Asien vid behov av pengar eller själv ombalanserat för att sälja Europa och / eller Asien för att köpa USA vid en nedgång?

Eller är balansen i en global fond redan förutbestämd, så att går marknaderna ned och upp så fördelas detta om automatiskt? Och därmed är det samma sak som om man äger specifika marknader?

Tack för er hjälp!

Skrips

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du planerar vara aktiv och byta fonder beroende på hur du tror att marknaderna kommer gå är det ett alternativ. Det blir större riskspridning i globalfonderna.

Hur det ser ut i globalfonder varierar lite, ofta så är de viktade som så att den största marknaden (t.ex. USA) har störst del i fonden och om USA skulle ha mindre marknadsandelar skulle även viktningen i en indexfond ändras.

Sedan kan man även argumentera för att marknader som inte är bland de tre du nämner, t.ex. Sydamerika kan komma att få större marknadsandelar i framtiden och växa i sina ekonomier etc. I en globalfond får man även med dem.

 

Vänligen

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-17 klockan 21:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.